Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stor, större, störst! Airbus380 landade på Arlanda på onsdagen

Foto: Joakim Holmberg

Igår onsdag var en riktig flygjätte på besök på Stockholm Arlanda Flygplats. Världens största passagerarflygplan en Airbus380 landade kl11.15  på bana 1 och kunde ses inifrån Skycity. Det fanns folk på flera utsiktsplatser längs taxibanan och när flygplanet kom fram till sin parkeringsplats vid brandstation Öst var det en stor skara människor utanför banan. Många parkerade sina bilar lite kors och tvärs bara för att springa förbi och titta på denna enorma flygmaskin.

Som en del kanske märkte flög den först över Stockolm och sen gjorde den en ganska ovanlig inflygning och passerade tvärs över bana 3 , vilket normalt inte skulle godtas. Men den här dagen var ju ett mycket speciellt tillfälle så de tänjde nog lite på regelverket på LFV. Besökarna som stod på plats var inte missnöjda, det var en mäktig syn att se denna koloss flyga förbi på ganska låg höjd.

Det hade ju annars varit ganska  kul för många både proffs och amatörer att fotografera landningen som tyvärr blev på den avlägsna bana 1. De som stod i Skycity hade en liten möjlighet att se det , men att fotografera genom fönsten blir ju inte lika bra. Det var annars en ganska trevlig tillställning vid Brandstationen Öst där några av de delaktiga företagen som Volvo Aero hade ett litet tält och Föreningen Svenskt Flyg delade ut information om flygplan och utrustning.

Lite fakta om Airbus380:

Airbus380 byggs av europeiska EADS och är ett  fyrmotorigt flygplan för långdistansflygning. Den har nästan 80 meter mellan vingspetsarna och rymmer inte mindre än 525 passagerare. Airbus380 är samtidigt väldigt bränslesnålt, den drar bara knappa 3 liter per passagerare per 100 km. Samtidigt är det väldigt tyst jämfört med alla andra medelstora och stora passagerarflygplan. Det märktes faktiskt när den taxade utanför Brandstationen, det är klasskillnad!