Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fortfarande i skuggan av stjärnorna?

Foto: Pressmaterial Bend it like Beckham

Låt oss fortsätta att tala om berömda kvinnliga idrottare i alla länder, alla i Sverige känner kanske till Carolina Klüft väl och hon har sällskap av andra stora namn -t.ex. Sharapova som företräder den ryska brigaden -listan på kvinnliga idrottshjältinnor är för lång tid att skriva här men vet alla namnet på en fyrfaldig vinnare av Woman Boxing World Championships?

”Mangte Chungneijang Merykom” alias ”Maria Kom” aka ”Magnificent Mary” från Manipur-en stat i nordöstra Indien. Hon är en fyrfaldig världsmästare men hur många av oss känner till denna kvinnas fullständiga namn?

Om du tror att en seger på den stora globala idrottsscenen automatiskt skulle innebära kändisskap för kvinnor som Magnificent Mary har du fel. Detta beror på det faktum att begåvade idrottskvinnor i Indien befinner sig i ett uppmärksamhetsvakum. I Indien, där idrott ofta är synonymt med cricket, betraktas boxning med alla dess fysiska och våldsamma dimensioner som en mans-sport. Internationellt har Laila Ali (dotter till legendariska Mohammed Ali) slagit hål på den manliga dominanssäcken, alltfler kvinnor ägnar sig amatörboxning och sporten har därigenom kunnat inspirera några envisa indiska landsbygdsflickor att slå sina slag mot fattigdom och sociala tabun. De är sprickor i den samhälleliga könssegregationen och utgör en minoritet.

På samma sätt har Sania Mirza och Saina Nehwal, de två segrande internationella tennis- respektive badmintonessen med små skillnader i stavningen av sitt förnamn, fått kämpa i motvind för sina framgångar, en kamp för att bryta könssegregationen som fortfarande pågår.

I ett patriarkaliskt samhälle som i Indien är det ganska svårt för idrottskvinnor att få glänsa. Hindren är många -från stereotypa, konservativa attityder till andra socioekonomiska hinder. Man kan inte skilja stjärnorna ifrån mängden och de får mycket sällan komma i närheten av sponsring. Ingen bryr sig om att stötta dessa kvinnor eftersom de som har auktoritet inom området har svårt att se kvinnornas potential inom sporten.

Konflikten illustreras av Parminder Nagra när hon i rollen som ”Jess Bhamra” (brittisk-indisk flicka) vrider och böjer dessa könsnormer genom att spela i ett lokalt fotbollslag i ett samhälle genomsyrat av indo-brittiska normer i filmen ”Bend it like Beckham” från 2002.

En stor insats för att förändra segregationsbilden har gjorts av Bollywood -vi ser t.ex. Shah Rukh Khan i filmen ”Chak De India” där han bevisar sitt skådespelarvärde i rollen som exemplarisk coach fast besluten att ära de indiska kvinnor han tränar i ett hockeylag. Om inte i verkligheten så åtminstone i rulle!

Reporter: Manmeet Singh, New Dehli