Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

SM-finalen blir ett Stockholmsderby

Efter att herrarnas SM-final under många år gjorts upp mellan Enköpings RK och Stockholm Exiles, är det efter dagens avgörande semifinaler på Årstafältet klart att SM-finalen för första gången blir ett Stockholmsderby.

Stockholm Exiles tog emot ärkerivalerna Enköpings RK. Efter förra helgens första seminfinalmöte var det bara två poängs skillnad mellan lagen, och det var fortfarande en i största grad öppen fråga vem som skulle gå till final. Matchen började jämnt när lagen satte varsin straffspark, och vid halvtid skilde det bara 5 poäng (8-3). Exiles tog övertaget i andra halvlek och matchen slutade 36-8, vilket kombinerat med förra helgens resultat (25-23, totalt 59-31) betyder att Stockholm Exiles nu är klara för final. Exilestränaren Dylan Schofield var nöjd med vinsten: ”Det känns bra att komma iväg med en så pass övertygande vinst. Det är en bra början för oss nu när vi ger oss in i finalerna mot Hammarby. Nu börjar det igen i veckan och vi ser fram emot nästa helgs utmaning.”

På planen bredvid tog serievinnarna Hammarby IF emot Göteborgslaget Spartacus RC som förra helgen överraskade med en vinst (11-16). Spartacus attackerad mycket från start, men Hammarby kontrollerade matchen och vann returen 26-8 (totalt 37-24). Stevin Van Wyk, tränare för Hammarby var imponerad med motståndarnas insats: ”[Spartacus] har visat att de verkligen kan spela rugby. Vi behövde spela vårt bästa idag för att kunna stoppa dem. Det var en bra match. Alla spelade superbt och vi fick inga skador, så jag är nöjd.” Nu ser laget mest fram emot att få visa vad de går för i finalen: ”Det är första gången någonsin som vi tagit oss till final, så det har vart ett stort år för oss i år. Men vi har ytterligare 160 minuter att spela innan vi kan fira.”

Finalen spelas under två helger (2 och 9 oktober), båda matcher på Årstafältet då både Stockholm Exiles och Hammarby har sin bas där.