Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Premiärministerns relation till knarkkungen utreds

Korruptionen i Jamaicas poliskår är extremt stor -rykten säger att Shower Posse systematiskt planterar sina egna i poliskåren. Foto: Susanne P Fernandes
Korruptionen i Jamaicas poliskår är extremt stor -rykten säger att Shower Posse systematiskt planterar sina egna i poliskåren. Foto: Susanne P Fernandes

Under onsdagen startar förhören kring en av de mest kontroversiella politiska skandalerna i Jamaicas historia. Ambitionen är att klarlägga Jamaicas premiärminister Bruce Goldings beteende i relation till knarkkungen Christopher ”Dudus” Coke.

 

Under våren 2010 gick Bruce Golding ut med en offentlig ursäkt för att han inte bara använt jamaicanska skattebetalares medel till att betala den amerikanska juristfirman Manatt, Phelps & Phillips för att idka lobbying mot USAs begäran om utlämnande av den Jamaicanske knarkkungen Christopher ”Duddus” Coke för rättegång -han bad också om ursäkt för att han dittintills vid utfrågningar ljugit om detta.

Efter undertecknads vistelse i Jamaica kan jag vittna om att det är välkänt för i princip alla jamaicaner att premiärministern som är ledare för partiet JLP, Jamaica Labour Party -historiskt sett har haft ett illegalt samarbete med det kriminella gänget Shower Posse för vilket Christopher ”Dudus” Coke varit ledare. Jamaica har en historia av ömsesidigt utbyte mellan olika gäng och de två största politiska partierna JLP och PNP -People’s National Party.

När Dudus 2009 begärdes utlämnad till USA för narkotika- och vapenrelaterade brott som ska ha begåtts på hans order av Shower Posses medlemar i USA blev premiärminister Bruce Golding satt i en prekär situation. Medan det är extremt viktigt politiskt och ekonomiskt för Jamaica att bibehålla goda relationer med USA är JLP i mycket beroende av Shower Posse för att sköta deras illegala aktiviteter inom Jamaicas gränser. I maj 2010 undertecknade han efter stor fördröjning dokument om Dudus utlämnande till USA och en militär och polisiär insats inleddes mot området Tivoli Gardens i Kingston där man hävdade att Dudus befann sig. Ett stort antal civila dödades av militär och polis, även kvinnor och barn. Det var inget mindre än ett inbördeskrig när de boende i Tivoli Gardens, ibland beväpnade med hemmagjorda bomber och molotovcocktails motsatte sig polisens och militärens insats i området. Dudus återfanns inte. Däremot återfanns krokodiler som medlemmar i Shower Posse sägs ha använt för att göra sig av med liken efter personer de dödat. Rykten gick också att militären vid vissa tillfällen valde att ignorera order från regeringen.

I slutet av juni i år inställde sig Dudus friviligt hos polisen som trots omkring en månads officiella eftersökningar inte kunnat lokalisera honom. Detta att polisen inte gripit Dudus kan vara ett tecken på den stora korruptionen som förekommer inom den Jamaicanska polisen där flertalet poliser sägs vara avlönade direkt från Shower Posse.

Jamaica Observer rapporterar nu att utredningen av detta kommer att påbörjas under onsdagen och att skeptiker menat att utredningen är slöseri med pengar eftersom sanningen ändå inte kommer att komma fram.