Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Omfattande ekonomiskt stöd till Irland

Rosenbad Regeringen
Regeringen har beslutat att ge 600 miljoner euro som lån till Irland Foto: Susanne P Fernandes
Irland får nu omfattande ekonomiskt stöd av EU-länderna för att rädda sin
finansiella situation. Regeringen meddelade under måndagen att Sverige lånar 600
miljoner euro till Irland.

Under ett extrainsatt möte i Bryssel den 28 november ska euroländerna tillsammans med Sverige, Storbritannien och Danmark ha enats om villkoren för det irländska stödpaketet på 85 miljarder euro. Av detta kommer Sverige att bidra med 600 miljoner euro. Detta meddelar regeringens presstjänst.

– Sverige är en liten och öppen ekonomi. Det är angeläget för oss att bidra till finansiell stabilitet i Europa. Som ett litet land har vi också anledning att vara med och ta ansvar för andra små länder i vår närhet, vilket vi gjort med Lettland, Island och nu Irland. Det är osannolikt att Sverige i närtid kommer att delta i finansiella stödaktioner för andra länder, säger finansminister Anders Borg enligt regeringens presstjänst.

Sverige ser tillsammans med övriga deltagande länder bortom den egna situationen och gör det rätta i att hjälpa Irland. Detta bör få goda konsekvenser för Irland i sig och i förlängningen även för världsekonomin. Men varför ska det sluta där? Kanske kan vi svenskar i framtiden vara mindre självcentrerade och börja dela med oss av vårt ekonomiska överskott till utvecklingsländer i högre grad. Har vi inte råd? Behöver vi svenskar verkligen ha den senaste storbildsteven, den nyaste bilen eller de dyraste märkeskläderna? Kan vi inte avstå till förmån för de som svälter, de som inte får skolgång, för de som inte får sjukvård och för de hemlösa som det finns gott om både inrikes och i andra länder?

Anders Borg ska enligt regeringens presstjänst talat om att ”säkerställa att de irländska sparåtgärderna nu genomförs på ett trovärdigt sätt” och sagt:
-Vi har varit noga med att säkra de svenska skattebetalarnas pengar.

Kanske ska vi vara mindre noga med att erbjuda finansiell hjälp med motivet att få någonting tillbaka eller i kombination att se till att medlen används på just det sätt som passar oss. Kanske ska vi ibland bara respektfullt och altruistiskt ge ekonomiskt stöd och låta mottagaren avgöra hur denne bäst använder medlen. Vi själva bestämmer ju egenmäktigt vad vi gör med medel vi får -varför ska inte alla
andra ha samma rätt?

Källa: Regeringen