Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Toppmöte igång i Kazakstan

Utrikesminister Carl Bildt i Astana tillsammans med Fredrik Schiller vid Sveriges OSSE-delegation. Foto: Anna Charlotta Johansson/UD

På tisdagen inleddes toppmötet i organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE. Toppmötet hålls i Kazakstans huvudstad Astana och utrikesminister Carl Bildt är på plats sedan i måndags.

– OSSE:s värderingar, som mänskliga rättigheter, demokrati och grundläggande friheter, samt institutionerna och fältarbetet, måste leda vägen för OSSE om vi vill att denna organisation ska fortsätta att vara relevant i framtiden. Vi får inte acceptera att dessa normer och värderingar späds ut, sa Bildt i sitt tal till de församlade sextusen representanterna från organisationens 56 medlemsländer.
Utrikesministern pekade också på vikten av att återställa förtroendet för organisationen i säkerhetsfrågor, samt manade till nya ansträngningar för att lösa de utdragna konflikterna i Georgien, Moldavien och Nagorno-Karabach.

Konkreta resultat?

I sin blogg på onsdagsmorgonen kommenterade Bildt risken att mötet inte leder till konkreta resultat:
– Min farhåga är ju att man efter ett beslut om toppmöte anser att man måste kompromissa om en kommuniké och till slut går så långt att man vattnar ur sådant som tidigare ansågs viktigt och centralt, skrev Bildt.
I anslutning till mötet träffas också USA:s och Rysslands utrikesministrar Hillary Clinton och Sergej Lavrov på egen hand. Andra som deltar i Astana är Tysklands förbundskansler Merkel, Rysslands president Medvedev och FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon. Mötet avslutas på torsdagen.

Källa: Regeringskansliet