Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nya Ford Focus Electric – företagets första helt elektriska personbil

Foto: Ford Motor Company AB.

Ford Motor Company presenterade idag helt nya Focus Electric – företagets första helt elektriska personbil. Den CO2-utsläppsfria och bensinfria versionen av Fords populära småbil är flaggskeppet i företagets växande flotta av hybridfordon, laddhybridfordon och helt elektriska fordon som kommer till Nordamerika och Europa fram till 2013.

Focus Electric kommer att lanseras i slutet av 2011 och är designad för att ha tillräcklig räckvidd för att täcka huvuddelen av amerikanska förares körvanor. Den kommer att ha en bättre motsvarande bränsleeffektivitet än Chevrolet Volt och vara konkurrenskraftig mot andra batteridrivna fordon.

En full laddning förväntas ta tre till fyra timmar i hemmet med laddningsstationen med 240 volt – hälften så lång laddningstid som för Nissan Leaf.

Focus Electric introducerar nya funktioner och ny teknik – bland annat en unik version av MyFord Touch-tekniken särskilt avsedd för elfordon, en ny prisstyrd laddningsfunktion från Microsoft och smartphone-appen MyFord Mobile som hjälper elbilsägare att fjärrkontrollera sina fordon.

Den smäckra och eleganta halvkombin med fem dörrar utnyttjar Fords globala C-plattform som delas av bensin- och dieseldrivna Focus-modeller och gjorde sin debut på 2010 års North American International Auto Show och lanserades på Paris bilsalong i september.

Både de bensin- och eldrivna varianterna av Focus som ska säljas i Nordamerika kommer att byggas av Fords produktionsanläggning i Wayne, Michigan, där produktionen delvis drivs med en av delstatens största solenergigeneratorsystem.

För Europamarknaderna kommer ett beslut om var Focus Electric ska byggas att fattas inom kort.

Focus Electric är ett av fem nya elfordon som ingår i Fords elbilsstrategi. De första leveranserna av Transit Connect Electric gjordes i Nordamerika i slutet av förra året och fordonet kommer att lanseras i Europa senare under 2011.

En riktig bil

Focus Electric är inte bara utvecklad för att ge enastående energieffektivitet och driftsäkerhet, den ger också en äkta körglädje. Den helt elektriska drivlinan och enväxlade växellådan ger omedelbar följsamhet och jämn acceleration när föraren trycker på gaspedalen, upp till en topphastighet på 136 km/h.

En stor del av Focus Electrics styrning, köregenskaper och bromskänsla delas med de sportiga och följsamma bränsledrivna Focus-modeller som den är baserad på, vilket gör Focus Electric till en dynamisk bil för föraren. Samtidigt leder avsaknaden av bensin- eller dieselmotor samt enastående aerodynamiska egenskaper till en imponerande tyst och bekväm bilupplevelse.

”Mer än något annat elfordon på marknaden bibehåller Focus Electric dynamiken och kvalitetskänslan i en traditionell bil”, sade Sherif Marakby, chef för Fords eldriftsprogram och konstruktion. ”Den har många premiumkomponenter och funktioner gemensamma med sin bensindrivna motsvarighet, samtidigt som den ger en tydlig effektivitet och en unikt spännande körupplevelse.”

Focus Electric har en mängd säkerhetsfunktioner som standard, bland annat sex krockkuddar och elektroniskt antispinnsystem, samt handsfree SYNC®-telefonanslutning och MyKey® för Nordamerika. Fordonet har också en omfattande användning av miljövänliga material, som sittdynor i bio-skum samt återvunna textilier.

Andra standardfunktioner i Ford Focus Electric för Nordamerikanska kunder är ett unikt paket med MyFord Touch-tekniken, 17-tums aluminiumfälgar, ett baksäte som är delbart 60/40, startknapp, Sony® Audio AM/FM/CD/MP3 med nio högtalare, Sirius® satellitradio med Travel Link, HD Radio™ och röststyrt navigationssystem.

Källa:  Ford Motor Company AB.