Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sand och cityliv: De topp 10 främsta stadsstränderna

Det är ett välkänt dilemma: föredrar du storstadssemester med spännande citypuls eller hellre det mer avkopplande alternativet att fördjupa solbrännan på stranden?

Tja, varför inte göra båda?

Maximera din lediga tid genom att kombinera sommarens storstadssemester med solsemester på stranden. Skyscanner.se tipsar om 10 städer där stränder, solstolar och drinkar finns tillgängliga innanför stadsgränsen.

Barcelona (Spanien)
Den spanska staden är ett bra ställe att kombinera strandsemester med sofistikerad citypuls. Boka flyg till Barcelona och tillbringa ett par dagar på Barceloneta, en av stadens största stränder som är 1100 meter lång och lockar hundratals Barcelonabor när solen är uppe – vilket den förstås är ganska ofta! Om du föredrar ett lite lugnare tempo, prova Nova Icària; en av Barcelonas lugnaste stränder, perfekt för familjer och med ett urval av spelområden och volleybollplaner.

Köpenhamn (Danmark)
Den danska huvudstaden kanske inte framstår som en ”hot” sanddestination, men Köpenhamn har två stränder nära stadens centrum som man enkelt kan ta sig till med lokala pendeltåg. Här hittar du rent vatten, vit sand och vattentemperaturer på runt 20 grader under sommaren. Amager Beach Park ligger närmast centrum och består av en 5 km lång strand belägen vid en grund lagun – perfekt att simma i. Om du bara vill simma men inte bryr dig om sand, kan du boka flyg till Köpenhamn och dyka i stadshamnen Havnebad. Vattnet är rent och klart och det är en populär plats för ett svalkande dopp tillsammans med de lokala stadsborna – bara några minuters promenad från centrum.

Brighton (Storbritannien)
Även Storbritannien kan faktiskt skryta med några riktigt bra stadsstränder. Stranden i Brighton har utnämnts till en av de 10 bästa i världen och är berömd för sin traditionella strandatmosfär och för strandens pir som är värd för ett nöjesfält, spelhallar, marknadsstånd och barer. Brighton är också känt för sitt livliga nattliv och coola ”beach club” kultur.

Vancouver (Kanada)
Det faktum att stadens stränder tillsammans upptar en sträcka av 17,7 km är utan tvekan en av anledningarna till att Vancouver konsekvent rankas som en av världens bästa städer att leva i. Och bara den fantastiska utsikten vid trendiga Kitsilano Beach (eller ”Kits” som invånarna kallar den); med panoramablick över den öppna viken och North Shore bergen i Stanley Park, är värd att boka ett flyg till Vancouver för. ”Kits” har också stadens största saltvattenspool (som är uppvärmd), tennisbanor och en lekplats för barn.

Dubrovnik (Kroatien)
Flyg till Dubrovnik och tillbringa en kombinerad bad- och citysemester på stadens vackra riviera, där de flesta hotellen vid strandpromenaden har tillgång till stränder som kantas av varmt azurblått hav. Det är övervägande stenstränder istället för sand men alla erbjuder det vanliga utbudet av caféer, barer, kajakuthyrning och simbassänger. Banje är förmodligen den mest berömda stranden i Dubrovnik och därifrån har man en gudomlig utsikt över stadens arkitektur med rödfärgade tak.

New York (USA)
De flesta som bokar flyg till New York gör det av andra orsaker än solsemester. Men trots att New York är en av de största och mest tätbefolkade städerna på jorden, har New York-borna flera stränder att välja mellan när de vill komma bort från stadens puls och få en dos av sand och strand. Coney Island i Brooklyn är en omtyckt tillflyktsort, och Brighton Beach och Manhattan Beach är populära ställen att njuta av solen på.

Berlin (Tyskland)
Trots att det är en inlandsstad med många mils avstånd till kusten, kan Berlin skryta med flera stränder. Västindien kan vänta – flyg till Berlin och tillbringa semesterdagarna på Strandbar Mitte, en oas med få turister och som ligger precis vid floden Spree. Det är dit berlinarna själva kommer för att koppla av på randiga solstolar och dricka mojitos på sand som transporterats dit för att skapa den konstgjorda stranden precis vid flodkanten – med utsikt över båtarna som flyter förbi.

Tel Aviv (Israel)
Den israeliska huvudstaden kan stoltsera med flera stränder innanför stadsgränsen; Gordon-Frishman stranden ligger så centralt man kan komma i Tel Aviv och saltvattenspoolen lockar många som kommer dit för att träna under tidiga morgnar. Skippa Ibiza – flyg till Tel Aviv istället; Gordon-Frishman stranden är bred och sandig och en riktigt häftig plats med barer, DJs, volleybollplaner och stadens trendiga innefolk som kommer dit för att njuta av brisen från Medelhavet. Ett bra ställe att fördjupa solbrännan på och att titta på folk.

Sydney (Australien)
Sydneys moderna kustort Bondi är säkert en av världens mest kända stadsstränder och en välkänd surfspot. Dussintals caféer, barer och restauranger blickar ut över stranden och det angränsande vackra parkområdet som är populärt bland rullskridskoåkare, skateboardare och cyklister. Bondi är Australiens mest berömda strand och kan snabbt nås med lokala bussar från centrala Sydney.

LA (USA)
Stränderna i Los Angeles är berömda över hela världen tack vare bikiniklädda Pamela Andersons och badvaktskompisens – The Hoff – äventyr i TV-serien Baywatch. Det finns mer än 20 stränder att välja mellan; Manhattan beach (inte att förväxla med stranden i New York med samma namn) har fin utsikt över Santa Monica Bay och är favoriten bland flanörer, den lilla stranden El Matador är en tystare och mer romantisk plats, idealisk för par, och Redondo är den perfekta familjestranden med en lång banad väg där barnen kan cykla, åka skridskor och springa fritt.

Källa: Skyscanner