Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fortsatt oklart om rondellkonst i Fagersta

Masker. Skulptur i Norrbyrondellen i Fagersta. Foto: Fagersta kommun

Hur lång tid ska det behöva ta innan Trafikverket ger ett svar på inkomna skrivelser eller överklaganden? Det är frågan som Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund – NVK – ställer efter två års kamp i den segslitna frågan kring rondellutsmyckningar i Fagersta.

För närmre fem år sedan gav dåvarande Vägverket ett muntligt ja till tre rondellutsmyckningar längs riksväg 68 genom Fagersta. Kommunen utlyste en tävling och när vinnaren väl utsetts, skickades en formell förfrågan till Vägverket.

Efter ca 1,5 års handläggning, begärde NVK till slut ett beslut i ärendet från (numera) Trafikverket, och fick den 7 oktober 2010 ett JA till utsmyckning av en av rondellerna (lasarettsrondellen) och NEJ till utsmyckning av de andra två.

Motiveringen var, att eftersom hastigheten är nedsatt till 40 km/timmen vid lasaretts-rondellen, kan ett konstverk tillåtas där. Men vid de andra två rondellerna är den tillåtna hastigheten 70 km/timmen. Detta gör att Trafikverket inte kan garantera trafiksäkerheten vid en rondellutsmyckning, då trafikanter av misstag kan köra in i både rondell och konstverk.

NVK överklagade beslutet, som man upplevde som ologiskt, den 26 oktober 2010. Därefter har man inte hört något från myndighetens sida.
– Bortsett från allt annat är detta helt enkelt en pinsamt lång handläggningstid, säger Harold Nilsson, chef för NVK och pekar på Trafikverkets uttalade mål att besvara skrivelser inom sex veckor.
– Efter fyra och en halv månaders tystnad skickar vi nu en förfrågan om vad som hänt med vårt ärende och vi hoppas få ett svar snarast.

Kommunalrådet Stig Henriksson är inte heller nöjd:
– Jag har klagat över de inledande 18 månadernas beslutsångest hos Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm, som beklagade om jag ”upplevde handläggningen som undermålig”. Vad jag upplever idag, efter detta rättsliga haveri och ytterligare ett antal månaders tystnad, låter sig inte uttryckas, så jag avstår.

Källa: Fagersta Kommun.