Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Grannsamverkan skrämmer bort tjuven

Foto: Wikimedia

Samverkan mot brott koordinerar olika samhällsaktörers insatser för att minska brotten och öka tryggheten i vardagslivet. Trygg-Hansa är sedan drygt 20 år del av organisationen, som nu sätter ökat fokus på att få spridning av konceptet Grannsamverkan i hela landet.

En kartläggning som genomförts av Rikspolisstyrelsen, RPS, i juli 2010 visar att endast cirka 6 procent av Sveriges hushåll är anslutna till Grannsamverkan, trots att forskning visat att det kan minska brottsligheten med cirka en femtedel.* Samtidigt visar statistiken att bostadsinbrotten har ökat med 19 procent under perioden 2005-2010.**

–Vi vet att Grannsamverkan är en effektiv metod för att minska inbrotten i våra bostadsområden, och vi stödjer initiativet fullt ut, säger Håkan Franzén, expert inom hus- och hemförsäkringar på Trygg-Hansa. Förutom att man tänker på att ha godkända lås och säkerhetsdörr samt om möjligt larm är det viktigt att involvera grannarna. Tänk på att en god granne är en uppmärksam granne, så prata med grannarna och hjälp varandra att hålla tjuven borta.

Hittills har det främst varit i villaområden som Grannsamverkan fått genomslag, men på senare år har metoden anpassats till att omfatta även flerfamiljshus. I dag är Grannsamverkan ojämnt spridd i landet och därför bjuder Samverkan mot brott in Sveriges kommuner att bidra i arbetet att öka andelen anslutna hushåll. Målet är att öka tryggheten i hela landet och den kommun som lyckas bäst får utmärkelsen Årets Grannsamverkankommun.

–Samverkan mellan olika aktörer är nödvändigt för att lyckas och kommunerna har en viktig roll när det gäller att inspirera och skapa förutsättningar för invånarna, säger Gunnar Nord, Kommissarie på Rikspolisstyrelsen och talesman för den nationella grannsamverkangruppen inom Samverkan mot brott.

Källa: Trygg-Hansa