Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Krav kan minska mängden kemikalier i skolor och daghem

Foto: Wikimedia

Barn och unga är en central del i den detaljerade handlingsplan för en giftfri vardag som Kemikalieinspektionen nu lanserat. Majoriteten av Miljöstyrningsrådets kriteriedokument innehåller kemikaliekrav som kan användas i upphandlingar.

Genom att köpa in mer miljöanpassade produkter minskar risken för att barn och unga utsätts för kemikalier.

Barn och unga som fortfarande utvecklas är extra känsliga för effekterna från kemikalier. Därför är det viktigt att våra krav ställs när varor upphandlas till skolor och daghem, säger Eva Dalenstam, kemikalieexpert på Miljöstyrningsrådet.

För att skydda barn och ungas hälsa är det framför allt inom dessa produktområden som kemikaliekraven bör ställas:

Leksaker
Livsmedel
Textilier
Städprodukter
Möbler
Kemtekniska produkter
Elektroniska produkter

Det är viktigt att fasa ut farliga kemikalier från så många produkter som möjligt, för då minskar man samtidigt risken för samverkanseffekter från de olika kemikalier som finns i vår omgivning. Detta påpekas även i Kemikalieinspektionens handlingsplan, säger Anna Christiansson, utredare i kemikaliefrågor.

Miljöstyrningsrådet har tagit fram kemikaliekrav för många relevanta produktgrupper. För förbrukningsartiklar inom sjukvården finns det en särskild substitutionslista som kan användas för att köpa in miljöanpassade produkter.

Miljöanpassade sjukvårdsartiklar minskar risken för att barn och unga som vistas på sjukhus utsätts för kemikalier. För tidigt födda barn riskerar att utsättas för kemikalier om man inte gjort något åt exempelvis slangar med farliga mjukgörare, säger Maria Azzopardi, som samordnar den Nationella Substitutionsgruppen som har tagit fram substitutionslistan.

Många substitut till farliga kemikalier finns redan idag, men används inte i den utsträckning de skulle kunna göra eftersom alternativen inte kommunicerats tillräckligt väl till upphandlare.

Källa: Miljöstyrningsrådet