Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Bantningspiller på internet – inget att lita på

Foto: Wikimedia

Livsmedelsverket har gjort en undersökning av vissa kosttillskott inköpta på internet och funnit stora brister. Som konsument är det lätt att bli lurad eftersom det är vanligt med felaktig märkning och felaktiga påståenden om effekter som saknar vetenskaplig grund. I vissa fall kan kosttillskotten vara direkt hälsofarliga på grund av innehållet i kombination med felaktig information.

– Av det vi sett i vår undersökning verkar det som att internetförsäljning av kosttillskott i stor utsträckning är oseriös. Antingen struntar försäljarna i att ta sitt ansvar eller så saknar de kompetens att göra det. Som konsument är det nästan omöjligt att veta vad det är man köper och risken att bli lurad eller till och med skadad är stor, säger Inger Andersson, generaldirektör på Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket har genomfört en studie av 43 kosttillskott inköpta från åtta svenskspråkiga webbsidor, för att se dels hur väl kosttillskotten uppfyller märkningskraven för livsmedel och dels hur vanligt det är att ämnen med kända biverkningar ingår. Undersökningen inriktades på ett urval av kosttillskott med påståenden om viktminskning eller prestationshöjande egenskaper samt enstaka produkter med förväntat smärtlindrande eller potenshöjande verkan.

• Bara 2 av 43 förpackningstexter uppfyllde de granskade märkningskraven

• I 30 av de 43 granskade produkterna ingick växter eller växtextrakt som kan innehålla hälsofarliga substanser

• Substanser som kan ge biverkningar påvisades i 28 produkter

• 19 av de 43 granskade produkterna saknade svensk märkning

• Hälsopåståenden förekom på 18 av de 24 produktförpackningarna med svensk märkning. Många av påståendena saknar vetenskaplig grund

• 8 av produkterna skulle vid en prövning kunna klassificeras som läkemedel

Källa: Livsmedelsverket