Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nya åtgärder för kontroll av gods och livsmedel från Japan

Strålsäkerhetsmyndigheten och Tullverket har enats om rutiner för stickprovskontroll av gods från Japan. Samtidigt har Livsmedelsverket förstärkt kontrollen av livsmedel.

Tullverket ska börja med stickprovskontroller av gods från Japan från lördagen den 26 mars. Läkemedel, kosmetiska och andra varor som man äter eller använder på huden ska prioriteras. Livsmedel ingår inte utan kontrolleras av Livsmedelverket.

Containers och behållare från Japan ska kontrollera av Tullverket direkt vid gränsen för att bekräfta att radioaktivt gods inte förs in i Sverige. Tullverket informerar Strålsäkerhetsmyndigheten om strålning uppmäts och myndigheten kan vid behov tillhandahålla expertkompetens i samband med Tullverkets stickprovskontroller.

Kontroll av livsmedel
En ny EU-förordning om livsmedel innebär att japanska myndigheter ska kontrollera livsmedel från berörda län innan de exporteras till EU. Livsmedelsverkets gränskontroll kommer att utgöras av dokument- och identitetskontroll av alla livsmedelssändningar från Japan och även stickprovsmätningar av radioaktivitet.

Livsmedelsverket har tidigare även gett kommunerna råd om provtagning av livsmedel från Japan.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten.