Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fortsatt mycket allvarligt läge i Fukushima – rekommendationerna till UD kvarstår

Läget vid kärnkraftverket i Fukushima är fortsatt mycket allvarligt. Den bedömningen gör Strålsäkerhetsmyndigheten, och ändrar därför inte i några av de rekommendationer man gett Utrikesdepartementet.

I dag kommer nya, motstridiga uppgifter om reaktor 3 vid Fukushima kärnkraftverk. Det är möjligt att reaktortanken är allvarligt skadad och läcker radioaktiva ämnen. Dessutom har temperaturen stigit i den bränslebassäng som är gemensam för hela kärnkraftverket, där en stor mängd använt kärnbränsle ligger. Temperaturen uppgår nu till 73 grader, och bassängen är bara konstruerad för 66 grader. Kan bassängen inte kylas finns risk för utsläpp även från bränslebassängen.

Strålsäkerhetsmyndigheten ser därför ingen anledning att ändra de rekommendationer man redan tidigare gett Utrikesdepartementet.

Svenskar ska:

* undvika alla resor till Japan.

Svenskar i Japan ska:

* utrymma ett område på 8 mil runt kärnkraftverket
* ta jodtabletter om de befinner sig inom en radie på 25 mil från Fukushima (inklusive Tokyoregionen)

Vilka är riskerna med den gemensamma bränslebassängen?
– Bassängen är konstruerad för 66 grader, och enligt den senaste uppgiften vi fått är temperaturen 73 grader. Om temperaturen stiger ytterligare kan det leda till att bassängen börjar läcka, säger Klas Idehaag, inspektör vid Strålsäkerhetsmyndigheten.

Läckan i sin tur försvårar möjligheten att kyla vattnet i bassängen, som då kan börja koka och i värsta fall kan bränslet börja brinna, med stora lokala utsläpp av radioaktiva ämnen som följd.

– Ett sådant utsläpp leder till att arbetet vid övriga reaktorer försvåras, säger Klas Idehaag.

Källa:Strålsäkerhetsmyndigheten.