Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Tunisien svartlistar 123 bolag

Place d´Afrique, Tunis Foto: Wikimedia

Den tunisiska regeringen har gett ut en lista över 123 bolag som förbjuds att verksamma i landet. Deras tillgångar på bank ska också frysas, slog fast den tunisiska Conseil de Marche Financiere, Tunisiens finansmarknads regulator, skriver Reuters.

Regeringen har därmed beordrat sitt mäklarhus att avbryta handeln med värdepapper med 123 företag. På listan finns Dubais Shuaa Capital och moderbolagen av minst två börsnoterade tunisiska företag.

Alla de berörda 123 bolagen finns i en konfidentiell förteckning som gavs ut i slutet av februari av Tunisiens finansiella myndigheter.
Beslutet finns med i en rad åtgärder för att stoppa företag med samröre med den störtade presidenten Zine al-Abidine Ben Ali och sin släkt, skriver samma källa:
”Vi fick en lista med 123 företag … att frysa konton bolag med anknytning till folk nära Ben Ali, sade en mäklare i Tunis till Reuters.

På torsdagen tog Tunisiens interimsregering 51-procent av aktierna i Orange Tunisien som ägs av Ben Mabrouk genom Investec: ”Vi blev tillsagda att inte låta dessa företag investera eller ta ut pengar från sina konton handel. Deras konton fryses”, säger en Tunis-baserad mäklare till Reuters.

Dubai-listade investmentbanken Shuaa Capital, ville inte kommentera svartlistningen och säger såhär till Reuters: ”Shuaa Capital har ingen tidigare eller nuvarande kontakter med den förre ordföranden i Tunisien.”

Bina Corporation, majoritetsägare i Karthago Cement liksom Princesse Holding som äger andelar i Ennakl Auto och Bank Ziytouna finns också med på listan som Reuters tagit del av. Näst på listan är holdingbolaget Investec, som kontrolleras av Ben Alis svåger, Marwan Ben Mabrouk, som också är delägare i mobiloperatören Orange Tunisie.

Även Egypten, väntas ge ut en lista över personer vars tillgångar har frusits på grund av samröre med ex presidenten Hosni Mubarak. Dessa listor är en början på en rad åtgärder som ska leda till en utredning om korruption i respektive land.

Källa Reuters/Mynewsdesk

Fokus Afrika redaktionen