Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Pyspunka på begagnade flytvästar

Foto: Wikimedia

En av tio uppblåsbara räddningsvästar är behäftade med fel. Slarv med underhåll är den stora boven i dramat. Det visar Praktiskt Båtägandes granskning av begagnade västar.

Utlösningsautomatiken på en uppblåsbar räddningsväst för fritidsbruk ska inte vara äldre än tre år. Sin egen väst kollar man enkelt genom att titta på bäst före-datumet som finns stämplat på all automatik tillverkad efter 1999. Men många missar helt att kontrollera och serva sina västar. I Praktiskt Båtägandes test hämtade man in uppblåsbara räddningsvästar från vanliga fritidsbåtsägare. Av de 26 som västarna som lämnades in visade det sig att 21 av utlösningsmekanismerna hade passerat bäst före-datum, i ett fall med åtta år men i snitt med lite drygt fyra år. På fyra av västarna hittade man ingen uppgift om bäst före-datum och endast i ett fall hade datumet inte passerats.

Testet genomfördes i en bassäng där en testperson hoppade i vattnet med varje enskild väst. När alla 26 västarna granskats visade det sig att två av dem läckte luft och en tredje löste inte ut alls.

– När en väst inte fungerar beror det i nittio procent av fallen på bristande underhåll. Resterande tio procent beror på att användaren inte vet hur man hanterar västen, säger Stefan Nilsson som är expert på personligsäkerhet till tidningen.

En av västarna läckte i en svetsskarv och detta kan uppstå om flytelementet vid ompackning inte töms på luft ordentligt. Då blir det helt enkelt för högt tryck när västen löser ut sig igen. Västar för fritidsbruk har ingen övertrycksventil, vilket alltså kan ge upphov till läckage till följd av för högt tryck.

Krosshål är en annan skada som kan uppstå. Om västen förvaras tillsammans med till exempel ett ankare eller annat hårt och tungt föremål kan detta slå ett hål i västen om det träffar olyckligt. En tredje typ av hål kan uppstå på grund av frätskador om västen kommit i kontakt med någon form av kemikalier. Då finns det ofta fläckar på västen som kan indikera läckage.

Praktiskt Båtägandes granskning visar att det slarvas med underhållet av uppblåsbara räddningsvästar. Bäst före-datumet för utlösningsautomatiken hade passerat, med god marginal, på den stora majoriteten av västarna. En annan sak som framträder tydligt är att de äldsta västarna i testet, uppemot 20 år gamla, antingen löste ut sig med viss tvekan eller inte satt kvar ordentligt i uppblåst läge. Det kan alltså finnas anledning att kassera sin väst om den börjar se sliten ut.

Källa: Praktiskt Båtägande.