Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kosmopolit Merchant – nytt affärskoncept för att öka utrikeshandeln

För att stärka handeln utgör våra svenskar med utländsk bakgrund en viktig resurs. Vart femte företag som startas i Sverige startas av en utlandsfödd person.

– Jag initierade Projekt Kosmopolit 2007 med målet att ta tillvara på utlandsföddas kunskaper och erfarenheter för att öka Sveriges handel med omvärlden. Det har varit en lyckad satsning och nu är det dags att ta projektet till nästa fas och jag tror att den nya affärstjänsten Kosmopolit Merchant kommer att spela en viktig roll för att öka utrikeshandeln, säger handelsminister Ewa Björling.

Under Kosmopolitmötet presenteras och lanseras det nya affärskonceptet Kosmopolit Merchant. Det är ett verktyg för att kvalitetssäkra skarpa affärsaktiviteter på utvalda marknadsområden inom definierade branscher. Affärskonceptet sammanfogar Kosmopolitföretagens kunskaper av internationell handel med Exportrådets kompetens i syfte att öppna fler tillväxtmarknader för svensk export – en ny första fokusmarknad kommer även att tillkännages.

Kort om Projekt Kosmopolit

– Projekt Kosmopolit är regeringens särskilda satsning för att ta tillvara utlandsföddas unika kompetens för att öka utrikeshandeln, skapa fler jobb och högre tillväxt.
– Exportrådet och andra aktörer har arbetat för att identifiera och hjälpa företag ut på export genom kompetenshöjande insatser och nätverk.
– Redan i dag finns fem etablerade företagsnätverk runt om i landet och ett sjätte är på väg att etableras i Umeå.
– Över 700 företagare är medlem i Projekt Kosmopolit.
– Kompetensbanken är ett nytt internetverktyg för kompetensutbyte mellan företag som är intresserad av internationell handel och personer med särskild kompetens på olika utlandsmarknader. Redan i dag finns det information om kosmopoliter från 200 olika länder där.

Källa: Regeringskansliet