Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Audi redo för årets Le Mans – i pole position

Audi R18 #2. Foto: Audi

183 dagar efter att den premiärvisades är nya Audi R18 TDI nu redo för årets största utmaning: när starten går kl 15:00 på lördag siktar Audi på att ta sin tionde seger i det legendariska 24 Heures du Mans. Förutsättningarna är mycket goda efter att Audi tog pole position under torsdagskvällens kvalificering.

 

Under de senaste tolv åren har Audi vunnit Le Mans hela nio gånger och när den 79:e upplagan av loppet nu genomförs står tre stycken Audi R18 TDI med förare från Audi Sport Team Joest på startlinjen. Testerna inför det prestigefulla loppet har varit framgångsrika och målsättningen inför morgondagens lopp är att ta ännu en seger. I fjol tog Audi en övertygande trippelseger samtidigt som vinnarbilen även slog nytt distansrekord.

De många framgångarna inom motorsporten har gång på gång ackompanjerats av tekniska innovationer från Audi såsom turbo direktinsprutning, högeffektiv TDI-teknik och variabel turbin geometri (VTG) – teknik som har och haft stor betydelse för utveckling av dagens och morgondagens produktionsmodeller. Även Audi R18 TDI är fullmatad med tekniska försprång – från den kompakta 3,7-liters V6 TDI-motorn med mono-VTG turboladdare till LED-strålkastare och Audi ultra lättviktsteknologi med kolfiberarmerad plast.

I år används även ny avancerad teknik i R18 TDI för kommunikationen mellan bilarna på banan och teamet i depån. Inom ramen för Audi connect – innovativa lösningar och applikationer för kommunikation mellan bil, förare, infrastruktur och Internet – används en rad nya system för att övervaka bilens funktioner och status i detalj. Data och information förmedlas trådlöst från tävlingsbilarna till teknikerna som står i ständig kontakt med förarna.

Audi erbjuder i år en rad möjligheter att följa utvecklingen under loppet, bland annat genom en unik 24-timmars live streaming med bilder inifrån de tre tävlingsbilarna.

Källa: Audi.