Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Jonas Jerebko stöttar landslaget

Jonas Jerebko kommer inte att spela för Sverige i Nordiska Mästerskapen eller EM-kvalmatcherna i augusti. Jonas, som slet av hälsenan inför säsongen 2010/2011, har ett kontrakt med NBA-klubben Detroit Pistons som går ut den sista juni 2011.

-Svenska Basketbollförbundet är mycket glada över Jonas sätt att ”commita” sig till landslaget, svensk baskets utveckling och ställa upp för lagkamraterna. Vi har full förståelse för att han denna sommar måste fokusera på sin fortsatta rehabilitering och kontraktsituation. Vi är tacksamma de goda relationerna med Jonas, hans agent och nuvarande klubb säger förbundsordförande Hans von Uthmann.

Med tanke på att kollektivavtalet mellan spelare och NBA-ägare går ut och ett nytt inte är färdigförhandlat har Jonas i dagsläget varken kontrakt eller ett anbud att ta ställning till. En eventuell NBA-lockout skapar en väldigt osäker situation för Jonas.

Det innebär dessutom att det är svårt att teckna en relevant försäkring i händelse av skador i samband med spel för det svenska landslaget.

–Det är en ära att spela för Sverige och det är något jag alltid vill göra, men som situationen ser ut just nu kan jag inte göra det den här gången. Jag kan inte ta den risken med min framtida karriär i det här läget. Däremot kommer jag till Sverige under åtminstone en del av NM och åtminstone en av kvalmatcherna för att vara tillsammans med mina lagkamrater och stötta dem så gott jag kan, säger Jonas Jerebko.

NBA och spelarorganisationen förhandlar just nu för att undvika att en lockout inleds den 1 juli 2011.

Nordiska Mästerskapen spelas i Sundsvall 23-27 juli. Sverige möter sedan Vitryssland, Rumänien, Albanien och Azerbazjdjan i EM-kvalet i augusti. Sverige leder EM-kvalgruppen.

Källa: Svenska Basketbollförbundet .