Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Antibiotika, hormoner och gifter sällsynt i livsmedel från djur

 

Foto: Wikimedia

Livsmedelsverket undersöker regelbundet om svenska livsmedel från djur – kött, mjölk, ägg och honung  – innehåller rester av läkemedel, mögelgifter, miljögifter, förbjudna ämnen samt ämnen för öka tillväxt, till exempel hormoner. Under 2010 ledde endast fyra av 5 120 prover till anmärkningar.

Svenska animaliska livsmedel är fortsatt fria från antibiotika, hormoner och gifter. Det visar den kontroll Livsmedelsverket gjorde under 2010. De fyra prov som gav anmärkningar under året konstaterades innehålla

  • förbjuden substans – antibiotikum, kloramfenikol, i muskel från sugga
  • halt över gränsvärdet – coccidiostatika, salinomycin, i leverprov från kyckling
  • otillåten substans till livsmedelproducerande djur – fenylbutazon, i serumprov från häst
  • halt över åtgärdsnivå – miljögift, dioxinlika PCBer, i ett äggprov.

Samtliga fall togs om hand av länsstyrelserna i respektive område. Under 2011 kommer kontrollen av substanserna kloramfenikol och fenylbutazon att öka. Orsaken är att substanserna är toxiska (giftiga) och inte får användas till livsmedelsproducerande djur.
– Svenska djur och animaliska produkter innehåller mycket litet rester av olika oönskade substanser. Så har det varit under många år. Liksom tidigare år tog vi även ett mindre antal prover på importerade animaliska livsmedel och inget av de 138 proverna innehöll halter som överskred gränsvärden, säger statsinspektör Ingrid Nordlander, Livsmedelsverket.

Källa: Livsmedelsverket