Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nytt sötningsmedel snart godkänt för användning i livsmedel

Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion

Sötningsmedel, steviolglykosider, som utvinns ur växten Stevia har kommit ett viktigt steg närmare att bli godkänt i EU. Tillsatsen kommer då att kunna användas till vissa livsmedel i begränsade halter. Beslutet förväntas börja gälla i slutet av året.

Den europeiska ständiga kommittén för livsmedelskedjan och djurhälsa (SKLD) har röstat för ett godkännande av tillsatsen steviolglykosider, ett sötningsmedel som framställs ur den sydamerikanska växten Stevia rebaudiana.

Sött utan kalorier

Tillsatsen är upp emot 300 gånger sötare än vanligt socker, är kalorifri och kan användas istället för socker för att söta olika produkter. Tillsatsen får användas i begränsade halter i vissa produkter, som bordssötningsmedel samt sockerfria och lågkalorivarianter av bland annat drycker och godis.

Reducerade halter

Livsmedelsverket har varit med och förberett frågan om sötningsmedlet i en europeisk arbetsgrupp. Gruppen har betonat vikten av att begränsa halterna av sötningsmedlet i livsmedel.  Bland annat har tillåten halt för smaksatta drycker reducerats till 80 mg per liter, att jämföra med de 600 mg per liter som branschen efterfrågade.

– Konsumenter ska kunna lita på att de inte får i sig för höga halter av sötningsmedlet, därför har vi begränsat de tillåtna halterna, säger Kristina Sjölin, avdelningsdirektör på Livsmedelsverket.

På marknaden 2012

Beslutet väntas börja gälla i slutet av året. Det innebär att produkter sötade med steviolglykosider kan finnas på marknaden redan nästa år.

Plantan Stevia inte godkänd som livsmedel

Godkännandet gäller endast sötningsmedlet som används som tillsats. Däremot är det inte tillåtet att använda blad eller andra delar från växten Stevia rebaudiana i livsmedel. Växten är under utredning som nytt livsmedel, Novel Food, men är ännu inte godkänd.

Källa: Livsmedelsverket