Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

9,6 miljoner kronor ska stärka stödet för unga som hotas av hedersvåld eller tvångsgifte

Stödet till unga som omhändertas av samhället på grund av risk för hedersrelaterat våld eller tvångsgifte måste bli bättre. Regeringen ger därför 9,6 miljoner till Länsstyrelsen i Östergötlands län för att kvalitetssäkra och utveckla detta arbete.

Regeringen arbetar på flera plan för att förebygga och förhindra hedersrelaterat våld och förtryck samt att unga blir gifta mot sin vilja. I maj 2010 antogs en handlingsplan för att förhindra tvångsäktenskap.

Ett sätt att hindra tvångsäktenskap är att samhället går in och tar det utsatta barnet från sin familj och placerar det i ett familjehem eller hem för vård och boende (HVB). I en rapport från 2007 visar Socialstyrelsen att det finns stora brister i den vård och den omsorg som barn som omhändertagits på grund av hot om hedersvåld får.

– Att samhället måste gripa in och skydda ett barn från sin egen familj är oerhört sorgligt och traumatiskt. När samhället tar över ansvaret måste vi se till att barnen får allt stöd de kan tänkas behöva, säger jämställdhetsminister Nyamko Sabuni.

Länsstyrelsen i Östergötlands län har efter ett uppdrag av regeringen i maj 2010 tagit fram en vägledning för stöd och rehabilitering av unga som har placerats i familjehem eller hem för vård eller boende (HVB) på grund av att de riskerar att bli, eller har blivit, gifta mot sin vilja eller utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck.

Regeringen har i dag givit Länsstyrelsen i Östergötlands län i uppdrag att utveckla och sprida den vägledning som de tagit fram. De ska arbeta fram till 2013 och får totalt 9,6 miljoner kronor att använda för arbetet. De ska samarbeta med minst sex kommuner.

– Alla barn har rätt till en trygg miljö att växa upp i och för dessa särskilt utsatta barn är det extra viktigt. Ansvaret är kommunernas, men det är viktigt att vi alla hjälps åt. Det här uppdraget är en liten del i det enorma arbete som krävs, säger Nyamko Sabuni.

Källa: Utbildningsdepartementet