Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nytt innehåll i Gamla Riksarkivet

Gamla Riksarkivet på Riddarholmen Foto: Wikimedia

Första oktober öppnar nytt aktivitetscenter i Gamla Riksarkivet där man verkligen kan göra allt möjligt. Man kan bara softa, eller sminka fejkade kulhål. Eller så kan man dirigera en hel symfoniorkester om man är på det humöret.

Lördagen den 1 oktober 2011 öppnar Palatset sina portar på Riddarholmen i Stockholm. Ett ställe man bara kunnat drömma om. Det är fyllt av mening och saker att göra från golv till tak. På Palatset kan man spela in en skräckfilm eller sy kläder. Se en teaterföreställning eller testa nycirkus. Dirigera en hel symfoniorkester, eller gå på konsert… Lära sig måla lasergraffiti, dansa, sminka fejkade skotthål eller göra radioprogram? Kanske vill man bara ta det lugnt och tokläsa böcker? Hänga en hel dag i 4K 3Dbiografen går också bra. På Palatset finns något för alla.

Palatset tycker att alla människor har rätt till sin kreativitet och sina drömmar. Att alla ska ha samma möjligheter att få utvecklas, bli sedda och bekräftade och få lära sig att allt är möjligt – för alla! Med alla menar Palatsets skapare att alla ska känna sig välkomna oavsett ålder, kön, vem man är kär i, var man kommer ifrån eller vilka drömmar man har… Därför smygöppnar Palatset under Pride i Kungsträdgården.

– Det känns klockrent att få smygöppna och visa vad vi står för under Pride, säger Lotta Nilsson, konstnärlig ledare för Palatset. Vi tar alla chanser att visa att Palatset är för alla, och att vi menar allvar med att vi bygger det tillsammans med barn och unga. Dessutom hoppas vi på massor med feedback från alla besökare på Pride, det behöver vi för att kunna skapa ett Palats där alla familjer verkligen känner sig välkomna, avslutar Lotta Nilsson.

Alla unga som besöker Pride Kungsan den 2 augusti mellan 14.00– 18.00 kan få chansen att vara delaktiga i skapandet av Palatset genom att måla en liten tavla som är en del av ett stort konstverk. I tältet kommer det dessutom diskuteras vad delaktighet betyder och står för, så att detta återspeglas i konsten. När aktiviteten är över så är konstverket klart. I tältet kan man också tävla om årets häftigaste TV-spelskväll! Om att bli en av bara tio personer som kommer att få spela TV-spel mot varandra i Palatsets superbiograf! Vinnarna får dessutom ta med sig tio kompisar som hejarklack.

– Kom och klipp, klistra, glittra, måla. Det vi skapar kommer ställas ut i det riktiga Palatset, uppmanar Felicia Dahl som kommer hänga i Palatsets tält på Pride.

Faktaruta
Den 1 oktober slår Palatset upp portarna i det magiska Gamla riksarkivet på Riddarholmen, Stockholm. Under Palatsets tak kommer barn och unga mellan 6 och 18 år att erbjudas upplevelser i världsklass och eget skapande inom t ex film, litteratur, musik och scenkonst.Vår grundidé är att skapa massor med rum i ett inspirerande hus där allting kan hända – och kommer att hända. I 50 rum fördelade på åtta våningar och 5000 kvadratmeter förbereds för alla typer av spännande aktiviteter.

Källa: Palatset.