Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Spelproblem oförändrade trots ökad tillgänglighet

 

Foto: Wikimedia

Spelmarknaden har expanderat och tillgängligheten till spel har ökat de senaste tio åren. Andelen problemspelare är relativt oförändrad, förutom i vissa grupper. Det finns behov av åtgärder på fler nivåer, i fler delar av landet och med större fokus på förebyggande insatser. Det framkommer i en ny rapport som beskriver spelande och spelproblem.

En rad åtgärder för att motverka skadeverkningar av överdrivet spelande har genomförts de senaste tio åren. Spelproblemen har minskat bland minderåriga och i befolkningen som helhet ligger andelen problemspelare på en oförändrad nivå.

– När vi tittar på utvecklingen för olika grupper i befolkningen finns dock en del orosmoln, säger Marie Risbeck samordnare för spelprevention, Statens folkhälsoinstitut. Bland män 18-24 år har andelen problemspelare fördubblats på tio år och idag har nästan var tionde ung man problem med spel om pengar. Vi vet också att över 260 000 personer bor tillsammans med en problemspelare, varav 75 000 barn.

Studier visar tydliga samband mellan spelproblem och psykisk ohälsa, låg inkomst och låg utbildning. När det gäller män finns också tydliga samband med riskabel alkoholkonsumtion och att ha varit utsatt för våld det senaste året.

– Ungas spelande bör särskilt uppmärksammas, säger Marie Risbeck. Trots att det idag är lägst 18-årsgräns på alla spel utom vissa lotter så uppger minderåriga att de har spelat om pengar i olika spelformer. Det är viktigt att åtgärda eftersom vi vet att de som börjar spela tidigt har större risk för spelproblem senare i livet.

Rapporten innehåller en genomgång av genomförda åtgärder för att motverka skadeverkningar av överdrivet spelande. De flesta har syftat till att påverka attityder och beteenden bland spelare och anhöriga samt bland personer som i sitt arbete kommer i kontakt med spelproblem.

– Idag finns en Stödlinje 020-81 91 00, självhjälpsgrupper och vissa behandlingsinsatser som riktar sig till spelberoende och deras anhöriga, säger Marie Risbeck. Vård och stöd är dock ojämnt fördelade över landet.

Åtgärder som syftat till att påverka tillgängligheten på spel eller stärka kommuner, arbetsplatser och ideella organisationer i att hantera spelproblem har varit otillräckliga och saknat samordning.

Rapporten presenterar också flera förslag till framtida åtgärder för att motverka skadeverkningar av överdrivet spelande:

–          utveckla och stärka spelregleringen
–          upprätta en nationell handlingsplan för spelförebyggande arbete
–          utveckla, utvärdera och implementera förebyggande insatser
–          öka tillgången till behandling med effektiva metoder för spelberoende

För mer information:
Hela rapporten ”Spel. Kunskapsunderlag till Folkhälsopolitisk rapport 2010” finns tillgänglig på www.fhi.se.

Källa: Folkhälsoinstitutet