Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Skräpiga cyklister ska bli ordentliga i år

Aldrig har Vasaloppsspåret varit så skräpigt som efter loppen i vintras. Bovarna i dramat är i stor utsträckning de engångsförpackningar för populära energiprodukter såsom geler, tabletter, powerbars och liquids.Men om man nu blir så pigg och får extra energi av energiprodukterna så borde man också orka ta med sig skräpet och slänga det vid nästa kontroll, eller hur? Inför CykelVasan tar nu Vasaloppet krafttag mot nedskräpningen längs banan! Och Enervit som säljer energiprodukter är med på noterna. Dessutom kan den nya skräplagen säkert få positiv effekt.

Vasaloppet är utnämnt till miljödiplomerat arrangemang av Håll Sverige Rent. Vintertid är Vasaloppsspåret även naturreservat. Men nedskräpningen har alltså ökat och nu markerar Vasaloppet att det är allvar.
– Detta är en av de viktigaste sakerna vi har att jobba med, redan inför kommande sommarvecka, berättar Vasaloppets VD Jonas Bauer. Det handlar inte minst om respekten mot alla de som bor vid och vistas i VasaloppsArenan året runt.

Vasaloppet har sedan tidigare städpatruller som efter loppen ”dammsuger” efter deltagarna. Men man har fått mer och mer att städa upp, och de små förpackningarna är inte alla så lätta att se vid första anblicken. ”Det som göms i snö…” heter det ju. VasaloppsArenan är dessutom nio mil lång…

”Din mamma bor inte här…”
I samband med CykelVasan den 13 augusti kommer det vid alla de officiella kontrollerna att finnas extra stora skräpbehållare som är tydligt utmärkta och där skräpet ska slängas!

Ingen kommer heller att kunna missa årets nya uppmaning i form av CykelVasans lilla ekorre som säger: ”Din mamma bor inte här! Ta med dig skräpet i mål.” (Se bild.)

Ny skräplag!
Den nya lagstiftning (Miljöbalken 29 kapitlet paragraf 7A) som trädde i kraft den 10 juli, som innebär ordningsbot på 800 kronor för vissa fall av så kallad nedskräpningsförseelse kan också vara aktuell att påminna om i sammanhanget. Miljöbalken gäller även i VasaloppsArenan!

Gratis vattenflaska till alla som tar med sig skräp till mål
Enervit är officiell leverantör till Vasaloppet och många deltagare använder företagets energiprodukter. På Enervit har man också insett problemet och är nu med på noterna: Deltagare i CykelVasan som tar med sig Enervitförpackningarna och slänger dem på avsedd plats efter målgång får en vattenflaska. Enervits Mats Slorfelt berättar:
– Eftersom våra produkter används flitigt inte bara i VasaloppsArenan utan på de flesta stora sportarrangemangen i Sverige har miljöfrågan blivit en kärnfråga för oss på Enervit. Under årets Vätternrunda provade vi ett liknande upplägg som vi nu även provar på CykelVasan, tusentals cyklister lämnade tillbaka tomma förpackningar efter målgång, cyklisterna visade verkligen att de värnar om miljön!

– Alla måste ta ansvar i miljöfrågan, även under träningsturerna. Tillsammans med Vasaloppet kommer vi att prioritera miljön och det finns flera idéer som inom kort kommer att diskuteras inför Vinterveckan, tillägger Mats Slorfelt.

—————————–
Fotnot: I miljöbalken regleras vad som gäller vid nedskräpning

15 kapitlet, paragraf 30: ”Ingen får skräpa ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till.”

29 kapitlet, paragraf 7: ”Den som med uppsåt eller av oaktsamhet skräpar ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till döms för nedskräpning till böter eller fängelse i högst ett år.”

Paragraf 7 i kapitel 29 får tillägget 7A. Den lindrigare varianten av nedskräpning, nedskräpningsförseelse, ska inte längre omfattas av paragraf 7 utan av paragraf 7A där endast penningböter finns med i straffskalan.

29 kapitlet, paragraf 7A: ”Om ett brott som avses i paragraf 7 innebär att någon skräpar ned i begränsad omfattning döms för nedskräpningsförseelse till penningböter.” Nedskräpningsförseelse ska ge ordningsbot på 800 kronor

Källa: polisen, Vasaloppet.