Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Visbys Grand hotell

Foto: Arnold Lundin

Wisby hotell är ett anrikt hotell mitt i Visby. Det har drivits hotell i lokalen sedan mitten av 1800-talet. Med sina fyra våningar det största och mest berömda i Visby.

Wisby Hotell är ett stort anrikt hotell mitt i Visby. Det har drivits hotell i lokalerna sedan mitten av 1800-talet. Dagens hotell slog upp portarna första maj 1991. Det är ett högklassigt fyr-stjärnigt hotell. Men deras ambition är inte att vara snobbiga och utestängande utan tvärtom att vara öppna för att blanda alla slags människor. Receptionen är väldigt stor och inbjudande. En intressant detalj är att en del av receptionen är resterna av en gränd från 1600-talet. Hotellchefen sa att de vill att det inte ska kännas stelt när man kommer in, utan det ska kännas att det är någonting på gång. Vi var där under Medeltidsveckan, och vi blev mottagna av personal i receptionen som var klädda i medeltidskläder. Det de arbetar mest med för att skapa förväntning och stämning är Vinterträdgården. De kallar den själva för hotellets hjärta. Man kan också kalla den för ett mysigt vardagsrum. Där är det högt i tak i alla bemärkelser. Det är 20-30 meter upp till glastaket. Hotellets bar ligger i Vinterträdgården, men det är inte någon stel cocktail-bar, utan det är ett ställe där man kan slinka in och ta en fika och spela något av spelen, som ligger på en hylla vid väggen, fria att använda. Baren i Vinterträdgården har ett bra utbud. De har Kilkenny och Staropramen som draft, och inte bara det gamla vanliga Pripps Blå och Heineken. Det visar på klass och ambition.

Vinterträdgården Foto: Arnold Lundin

Ofta pågår det konstutställningar i Vinterträdgården, företrädesvis med gotländska konstnärer. Inte sällan ordnas det också olika musikevenemang. När vi var där så skulle det ordnas en musikfestival på Gotland med goth- och synthmusik som fyndigt nog hette Gothland. Kvällen innan den startade spelade flera av artisterna på Wisby hotell. Personen bakom arrangemanget var Andreas Jismark, som stod bakom den numera insomnade Arvikafestivalen. Många av dem som kom till den konserten brukar nog inte synas på Wisby hotell annars. Det är bra exempel på deras arbete att blanda olika sorts människor.

Foto: Arnold Lundin

Rummen är stora och ljusa. Aftonkurirens testpatrull, som bestod av en vuxen och ett barn, bodde i Queen Size som är det näst minsta av de sex rumskategorierna. Rummet var utrustat med både ett rejält skrivbord, fåtölj och ett litet bord, förutom två stadiga nattduksbord. Rummet Aftonkuriren hade på fjärde och översta våningen hade utsikt över en liten park och en liten del av Visbys bebyggelse. Nackdelen med att bo så högt upp är att ena väggen sluttar inåt på grund av att taket sluttar. En del av Aftonkurirens testpatrull slog i huvudet på väg mot fönstret. Det finns internet-uppkoppling att tillgå om man behöver det. De små engångstuberna och minitvålarna man brukade få på hotell förut har de slutat med i miljösyfte, vilket Aftonkuriren bara tycker är bra. Istället för en eller ett par chokladbitar på kudden så fick vi en pocketbok på skrivbordet, en deckare av Håkan Östlund som utspelar sig på Gotland. Det finns ett rum som heter som heter Lundells rum men det har inget med Ulf Lundell att göra.

Wisby hotell ingår i Clarion-kedjan som ingår i den norska Choice-koncernen. Den norske ägaren för Choice, Petter Stordal, är känd för både sitt miljöengagemang och sitt engagemang för socialt arbete. På hotellet märks det bland annat på frukostbordet där de har 28 olika ekologiska produkter, och på att de sopsorterar. När det var Earth Hour släckte de ner hotellet och ordnade ett evenemang för att ytterligare uppmärksamma det. Det sociala arrangemanget tar sig bland annat uttryck i att de tar in folk med Aspbergers och ger de praktikplats. Det har hänt att det har fallit så väl ut att praktikanten har fått fast anställning. De är även med och bidrar till Barncancerfonden och hjälper lokala idrottsklubbar.

Foto: Arnold Lundin

På frukostbordet finns det som sagt 28 olika ekologiska produkter och det finns flera olika sorters mörkt mustigt bröd. Men vad som saknas är ljust bröd och något sött till kaffet. De kanske tycker att det räcker med croissanterna. Det kan ju passera både som ljust bröd och kaffebröd. Croissanterna uppskattades i alla fall av sju-åringen, som älskade dem. I frukostmatsalen finns det också lite leksaker till barnen så att föräldrarna kan äta frukost i lugn och ro. Men de som vill ha lugnt och barnfritt kan vara lugna. Barnfamiljer utgör bara en liten del av gästerna.

Efter att ha traskat runt och tittat på den vackra staden Visby så kan det vara skönt att vila ben och fötter i spa:et. Det ligger en trappa ner från receptionen, något under gatunivå. Mitt i bassängen står en pelare från 1600-talet. Man ska inte avskräckas av att det ligger nere i källaren. Det är väldigt ljust och fräscht, men det ger en speciell stämning med de tjocka murade väggarna. Det är en tempererad pool som håller cirka 30 grader. Bassängen är knappt två meter djup. Den kanske är lite för liten för regelrätt motionssim men det går att simma runt i bassängen. Men främst går man väl dit för att bara koppla av, vilket inte är så bara. De har dessutom vattenträning på vissa tider och olika kropps- och ansiktsbehandlingar. Om man vill veta mer så kan man gå in på wisbyhotell.se/spa.aspx

Foto: Arnold Lundin