Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Galoppens Derby i Norge och på V65

Foto: ATG

Dags för ett nytt galoppens Blå Band. Förra söndagen vann Without Fear och Fredrik Johansson det svenska Derbyt på Jägersro. På söndag är de favoriter i det norska Derbyt på Övrevoll.

Det var stor sport och mycket känslor när Without Fear spurtade hem det svenska Derbyt på Jägersro före andrahandsfavoriten Uppercut Action. Tränaren Arnfinn Lund var nära till gråt, ägaren Nils Petter Gill visste inte till sig av glädje och jockeyn Fredrik Johansson var rörd och stolt på samma gång.

På söndag riktas galoppblickarna till Norges enda galoppbana, Övrevoll i Oslo, och till årets Derby och åter en gång kan det bli kvartetten Without Fear, Fredrik Johansson, Arnfinn Lund och Nils Petter Gill som intar vinnarcirkeln.

Den svenske Derbyvinnaren är nämligen favorit att vinna det 80:e norska Derbyt som samlat 14 hästar, varav 13 från Norge och en från Danmark. Tyvärr inte en enda svensktränad treåring i söndagens Derby, tillika V65-6.

Svensktränade Runaway (Katharina Stenefeldt) och Mulan (Elisabeth Gautier) har däremot chans att vinna stora pengar i Marit Sveaas Minnelopp, V65-5, där förstapriset är 919 600 kronor. Totalt startar 25 svensktränade hästar i de tolv loppen.

Söndagens V65 avgörs alltså på Övrevoll i Oslo med såväl Chelsea som Manchester i Derbyts startlista och just den sistnämnde betraktas som den svåraste konkurrenten till Without Fear.

Och kanske Manchester ska streckas? För tittar man 40 år bakåt har endast fyra hästar vunnit både det svenska och norska Derbyt, nämligen Homosassa 1985, Lorofino 1993, Valley Chapel 1999 och Appel au Maitre 2007.

Blir Without Fear den femte?

Derbyt rids över 2 400 meter, gräs. Förstapriset är 632 225 kronor.

Nummer, Häst, Jockey, Tränare

1, Heather Honey, Anna Pilroth, Arne O Karlsen
2, Marked By Zorro, Rafael Schistl, Rune Haugen
3, Favoritten, Trond Jörgensen, Hallvard Soma
4, Royal Games, Elione Chaves, Are Hyldmo
5, Cawett Cove, Carlos Lopez, Niels Petersen
6, Azincourt, Fernando Diaz, Bent Olsen
7, Brown Beauty, Manuel Santos, Jacob Fretheim
8, Sophies Love, Rafael De Oliveira, Wibecke Jegard
9, Ariann, Pascolina Da Costa, Arnfinn Lund
10, Apilado, Jan-Erik Neuroth, Wido Neuroth
11, Manchester, Per-Anders Gråberg, Niels Petersen
12, Alvin, Espen Ski, Cathrine Erichsen
13, Without Fear, Fredrik Johansson, Arnfinn Lund
14, Chelsea, Jacob Johansen, Niels Petersen

Källa: ATG