Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Årets konditor heter Josefine Baummann

Foto: Tobias Dahlén Photo Passion.

Årets Choklad festival har dragit igång, med drygt 12 ton choklad och 50 utställare på plats blir det en fröjd att uppleva för choklad älskare. Redan på fredagen avgjordes Årets Konditor. Årets tema var ”Styla om ett kafferep”. Vinnare blev efter 5 timmar Josefine Baummann från Stockholm. Hennes tanke var ”lite internationell och bytte kaffet mot champagne” var en snabb kommentar på podiet.

På fredagsmorgonen kl 08.00 startade 5 finalister i Årets Konditor kampen att på fem timmar leverera de finaste bidrag de kan prestera till en smakjury av olika experter. Det finns även en metod
jury som granskar hur de jobbar och bedömer deras prestationer i köket.

Deltagarna ska skapa tre saker; en trevåningstårta, en nyskapande kondisbit i 20 exemplar. Samt en tidigare hemlig sak; tre små kakor i 25 exemplar vardera.

De har utöver standardcirka 40 olika ingredienser att välja bland i en råvarukorg på plats.

Deltagarna var följande ;
Josefine Baummann, 23 år från Stockholm (tävlingstårta : Sweet Josefine).

Märta Grundberg, 24 år från Örnsköldsvik ( Tävlingstårta: Kaffetåren ).

Martina Alm, 31 år från Västerås( Tävlingstårta: Blomsterdröm).

Lina Olsén, 23 år från Bjuv( Tävlingstårta: Alice Äpple – och fläderblomstårta).

Fredrik Johansson,26 år från Öland ( Tävlingstårta: Strawberry Twist).

Det doftar underbart av choklad, olika fantastiska skapelser konstrueras inför en intresserad publik. Här gäller det att inte slarva. Det är nu inte alla som vill ha denna press på sig under bakning eller annat. Det kan ofta löna sig att ha deltagit tidigare i denna tävling så vet man vad juryn förväntar sig och får massor av erfarenhet på köpet.

Enligt Arlas konditor rapport fikar vi mer och det har blivit allt vanligare med yngre besökare på kaféer och konditorierna.Intresset för yrket har ökat och utbildningarna och praktikplatser är eftertraktade.

För de som inte fastnar framför konditorernas kamp om segern som Årets Konditor finns det massor av utställare att besöka. Det bjuds på både vanlig mjölkchoklad, ljus eller mörk choklad och smaksatt med olika smaker.

En trend har varit att smaksätta chokladen med olika frukter och kryddor och det fortsätter såklart här. Man kan få smaka de mest skilda sorter på denna härliga smakfulla festival. Förutom choklad finns det även bakverk , kakor, tårtor, lakrits och en mängd olika seminarier och provsmakningar( måste boka tid på vissa och betala en liten summa.)

Som vanligt är det fullt med folk redan på förmiddagen denna först dag. En bidragande orsak är ju naturligtvis tävlingen Årets Konditor, men vår stora passion för choklad lockar ju såklart mycket i sig. Detta är ju den största chokladmässan i Sverige och i Stockholm är det ju lätt att hitta denna bara ett stenkast från djurgårdsbron.

Det blir en tuff match för juryn att bestämma vem som vinner denna tävling.
Förra årets vinnare Roy Fares sitter i år själv med i smakjuryn.

Vinnaren kommer att få en prischeck på 40000kr och inbjudan till olika event såklart. Pengarna ska användas till nånting som är utvecklande inom yrket.

Vinnare blev till slut Josefine Baumann ,23 år från Chokladfabriken i  Stockholm. Hennes tanke var att gå lite utanför Sverige och tänkte ”lite mer internationellt med champagne istället för vanligt kaffe”. Hennes tårta heter såklart ”Sweet Josefine”.

Tvåa blev enda mannen i finalen, Fredrik Johansson som är från Öland, han jobbar på Ett bageri i Stockholm.