Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Det goda köket är Mitt kök

Igår öppnade mässan som förut hette Det goda köket åter upp dörrarna i Älvsjö. Fast i år har de bytt namn till Mitt kök. Men det är fortfarande samma koncept med en massa god mat och dryck.

Igår torsdag var det åter dags för mässan Det Goda Köket som nu har 13 år på nacken. Fast nytt för i år är att de har bytt namn till Mitt Kök. De har från i år ett nära samarbete med TV4 och det vill de manifestera med namnbytet. Sponsoravtalet med tidningen Allt om mat kvarstår dock. En annan synlig effekt av samarbetet med TV4, förutom namnbytet, är att de har öppet en dag längre och är ännu något större.

Två trender för i år verkar vara svenska smaker och råvaror och svensk skolmat. Finns det ett samband där? Under presstimmen innan mässan öppnade för allmänheten på torsdagen var det dubbelt upp för den svenska skolmaten. Dels berättade en kock från arrangemanget Kockarnas Krog att alla kockarna skänker hela sitt gage under mässan till FN-förbundets projekt att förse barn i fattiga länder med en gratis skollunch varje dag. Det blir 20 000 kronor, som räcker till cirka 10 000 skolluncher. Gratis skollunch innebär ett stort lyft för både barnen och hela samhället. Fler barn går i skolan och de får bättre studieresultat.
Sedan när Allt om mat:s nya chefredaktör presenterades så berättade hon att vinnaren av årets stora matpris var Annika Unt Widell som hon fick för sitt engagemang för skolmaten.

Idag fredag, kl. 15.30, presenteras vinnaren i SM i Mathantverk. Att döma av de smakprov man får på mässan så lär den juryn ha ett svårt ,men trevligt arbete att utse några vinnare. Där tävlar 510 produkter i 39 klasser. Det är alla typer av livsmedel, bröd, ost, fisk och allt möjligt annat. Jordbruksministern Eskil Erlandsson är med och utser vinnarna.

Går man runt på mässan och tittar och provsmakar så märker man snabbt att Sverige har många duktiga mathantverkare. Hos Skogsbackens ost till exempel åt jag en jättegod blåmögel-ost gjord på ekologisk komjölk. De gör även både kittostar och hårdostar. Sedan gör de även marmelader och chutney. De gör allt för hand, till och med vinäger och pektinet till marmeladen. Man kan prova en rätt stark rabarber-chutney där.
Bredvid Skogsbackens ost håller Luleå konfektyr till. Förra året vann de silvermedalj för sin hallonkonfekt. I år deltar de med sin havtornskonfekt. De använder riktiga bär, och inte några smakessenser.
Ölands choklad är där med några riktigt smaskiga handgjorda chokladpraliner. De har bl.a. en whiskypralin som förutom whisky innehåller en kakaoböna från Brasilien som är naturligt rökig. Det beror tydligen på att den växer invid ett gammalt tobaksplantage och tar upp den rökiga smaken därifrån. Deras mocca-pralin är inte dum den heller. Den har fin tydlig kaffesmak. Lakritspralinen tyckte skribenten var en aning för söt och med för lite lakritssmak. Men om man föredrar sötlakrits så är den nog bra.

Föreningen Krav har ett eget litet ”torg” där man kan prova diverse olika kravmärkta produkter. Där fanns både yoghurt, vin, kaffe, musslor och japanskt te, och lite till. De serverar kokta välkryddade musslor, och till de kan man ta ett glas vitt vin av märket Ecologica. Jag passade på att fråga informatörerna om vad Krav egentligen är. Det är ju ett välkänt varumärke. De har 97% igenkänningsfaktor. Krav är en ekonomisk förening med bl.a. Ica, Scan och Djurens Rätt som medlemmar. Företagen som säljer Krav-märkta produkter är deras kunder som betalar för att få använda Krav-märkningen och då åtar sig att följa reglerna om ekologisk produktion. Krav själva äger inga lantbruk eller fabriker. Deras enda produkt är varumärket och regelverket. De har funnits sedan 1985.
När man är på mässan så är en trevlig sysselsättning att köpa en smårätt och sedan gå till någon av vinfirmorna och be dem rekommendera ett vin till den rätten. I helgen kommer det även att finnas en champagne-bar.

För mer information kan ni gå in på Mitt köks egen hemsida.