Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Niklas Ekstedt med ny kokbok och ny restaurang

Kocken Niklas Ekstedt presenterade sin nya kokbok Husmansklassiker på Mitt köks mässan. I boken som igentligen var en tänkt som en ren receptsamling har han beskrivit väldigt tydligt hur man ska göra enligt gammla klassiska kokbocker.Han har gått tillbaka till den tidiga 1900talet då kokkonsten i sverige var under stor utveckling.Under november kommer även hans nya restaurang med namnet Ekstadt att öppna, med vedeldade spisar.Blir helt ny utmaning att få det att fungera.

Niklas Ekstedt älskar att samla på gamla kokböcker och springer ofta på antikvarier och köper nån gammal fin bok även när han reser till nya ställen. Tanken dök pp till slut att han ville göra nånting liknande själv. En riktig gammaml klassisk kokbok och han tänkte framför allt på klassiska husmansrätter. Därav namnet husmansklasserker. Han gillade sättet som det skrevs på ganska målande beskrivningar och ganska detaljerat om hur man gjorde i recepten. Steg för steg är en metod han har tagit med i boken så det ska vara lätt att följa och se på bilder hur han gjort.
Under föredraget serverades en av rätterna som han kommit på, rödbetssaft gravad lax. Men det var bara damerna som fick smaka den tyvärr. Men det verkar vara en god variant på en klassiker.

När han avslutat föredraget så fick folk köpa boken på plats och få den signerad.

Han kommer öppna en ny restaurang redan i slutet av november med vedeldade spisar med namnet Restaurang Ekstedt! Det är ett helt nytt konceppt som han har hämtat inspiration från många källor, främst kanske från baskien och kroatien som har kvar traditionen med sån vedeldad matlagning. Det var ännu lite intrimmning av konceptet så han kunde inte riktigt börja ta bokningar ännu. Det blir bara 45 gäst platser och han får satsa på mindre antal saker på tallriken. Det är utmaningen att hitta rätter som funkar bäst. Hans tidigare restauranger 1900 och Kåken bakfickan har mer traditionella kök, främst från tidiga sekelskiftet 1900 och framåt.