Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Otraditionell rekryteringsmetod ger bra effekt

Projeketet Utveckling av otraditionell rekryteringsmetod vilket framhåller fördelarna med att arbeta, bo och leva i kommunerna Ånge, Kramfors, Härjedalen närmar sig nu slutskedet; och effekterna är goda!

Effektmålen för projektet är att medverka vid 300 rekryteringar, hitta 45 så kallade ”dolda jobb” och att locka 45 personer till att flytta till regionen. Dessa mål överträffas nu och det med råge!

– Vi har bland annat hittat 146 ”dolda jobb” i våra kontakter med arbetsgivare och detta är arbetstillfällen som inte skulle ha utannonserats annars säger Roger Höglund, projektledare och arbetsförmedlare i Kramfors.

– När det gäller rekryteringar överteräffar vi målet med över 100 procent. Vi har hittills varit delaktiga i cirka 600 rekryteringar och till dags dato har 50 personer flyttat till vår region och tagit en anställning. Vi har även goda förhoppningar om att ytterligare ett antal personer med familjer flyttar hit innan årsskiftet säger Roger Höglund. Fördelningen av nyinflyttade är spridd i hela projektormådet vilket är Ånge, Kramfors och Härjedalen.

En målgrupp som projektet fokuserat på är gruppen utrikesfödda akademiker och då särskilt läkare och ingenjörer. Det är stort uppdämt behov av maskiningenjörer då det utbildas runt 3000 i Sverigen varje år och cirka 10.000 går i pension enligt företagen i branschen. Det finns många maskiningenjörer i Sverige med utrikesfödd bakgrund som har mycket bra utbildningar och fina meriter. Men de har svårt att komma ut på arbetsmarknaden trots ett skriande behov.

– Vi har levererat många CV´n och kandidater till företag men av olika anledningar har de inte anställt. Det kommer att behövas 100-tals ingenjörer i våra län det närmsta åren så här finns verkligen en outnyttjad resurs säger Roger Höglund.

Källa: Arbetsförmedlingen Västernorrland