Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Filmfestivalen: The Woods

Foto: Stockholms Filmfestival

Ett tragikomiskt drama om en grupp unga idealistiska människor som ska försöka leva ett enklare liv ute i naturen men klarar sig inte utan sina datorer och andra bekvämligheter.

En grupp unga idealistiska människor ger sig ut i skog, bort från civilisationen, för att leva ett enklare mer ”äkta” liv. Men naturligtvis ska de blogga om det. Istället för att fly från civilisationen tar de med sig den ut i skogen. De släpar med sig allt som de är vana att ha runt omkring sig och inte kan klara sig utan, till och med ett par uppstoppade djur. Det finns väl ingen bättre bild av tuktad natur än uppstoppade djur. Rovdjur som har gjorts lika farliga som gosedjur.

Det är en underbar scen när de spikar upp en 40-tums TV-skärm i ett träd, eller står i skogen och startar en stor tvättmaskin. Övrigt de har med sig inkluderar en stor soffa, dubbelsäng, åtskilliga burkar läsk och vitamindryck och förpackningar med cheese balls. Dessutom har ledaren Daniels med sig en massa civilisationskritiska böcker.

Filmen kallas för satir i presentationen, men som satir tycker inte jag att den är helt lyckad. Visserligen är den som satir i början när de pratar högtidligt om att leva ett äkta liv ute i skogen och har släpat med sig alla civilisationssymboler man kan tänka sig. Men det är bara i början. Sedan blir den betydligt mörkare i tonen. Det är snarare ett tragikomiskt drama om idealistiska unga människor från den moderna Facebook-generationen som har en väldigt romantiserad och idealistisk syn på naturen. Förmodligen har de inte mer erfarenhet av naturen än vad de sett på TV eller läst i sina civilisationskritiska böcker. Ledaren Daniel har förläst sig på dessa böcker, och håller varje dag brinnande idealistiska tal om att människan inte är skapt för att leva i det moderna urbana samhället utan ska leva enkelt och naturligt.

Men sedan när strömmen till slut försvinner ställs allting på sin spets. Då ökar spänningarna i gruppen och motståndet mot Daniel. Han har ju trots alla sina brinnande tal inte en aning om hur man verkligen ska leva ute i naturen. När en av deltagarna lär känna en tjej som bor ensam i skogen och faktiskt vet hur man gör och tar henne till gruppen känner sig Daniel hotad och lämnar gruppen.

Bitvis är det bra parodi på post-apokalyps-filmer, som Blade Runner och dylikt. Som när de under en ceremoni slår sönder alla maskinerna och använder delarna och bygger amuletter. En av flickorna bygger en kultplats av delarna och sitter där med sin new age-kristall och mässar.
I slutscenen står en av killarna med en mopp i floden och försöker använda skaftet som ett spjut för att jaga fisk med.

Betyg: