Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

ScifiWorld mässan med fina gäster

Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion.

I helgen var det den populära SciFiWorldmässan i Älvsjö på Stockholmsmässan. Det var hundratals förväntansfulla och glada besökare som stod och väntade i flera långa köer vid ingången.För köpsugna så finns det mycket roligt TV och Filmrelaterat att se och kanske köpa.På plats fanns även ett antal inbjudna mer eller mindre kända Film och TV-stjärnor.

På den här lite speciella mässan kan man hitta det mesta inom DVD,biofilm,TV-serier och massor av filmprylar. Det var från början en mässa där besökare kunde träffa likasinnade och köpa speciella minnessaker och kanske få tips av varandra. Nu har den växt under åren och lyckas bra med att få dit kändisar från film och TV-serier.

En speciell attraktion är några som klär ut sig till kända filmkaraktärer från filmer som Star Wars , Star Trek och en del skräckfigurer som Freddy Kruger .

Foto: Slavko Kovacevic / Photo Passion.

Vi frågade en av tjejerna som besökte mässan i en ganska annorlunda kostym. Vad har du på dig? – Det är en R2D2-baddräkt, med lite tillbehör som tights och moonboots blir den fin eller hur? -Jodå. Samtidigt var det många som kom fram för att fråga om dräkten eller ville fotografera henne. Några unga killar i robotkläder fick stå bredvid henne som vilken filmstjärna som helst. Du åkte inte klädd sådär med buss och tåg? – Nä, jag hade en jacka och bootsen är varma så det räcker. Var fick du tag i den? – Jag köpte den på nätet, den kommer från black milk, de hade flera andra men den här var bäst. Jag föredrog R2D2 före C3PIO som också fanns. Jag har faktiskt badat i havet med den i sommar några gånger. Men man måste vara lite försiktig kanske så den inte slits ut för snabbt.
Vad gillar du mässan? – Jättekul. Gillar kolla efter filmer och amerikanska serietidningar.
Vad har du hittat? -Nu blev det faktiskt inte nån Star Wars grej utan en Pirate of the Carabian figur. Men jag kanske hittar nåt annat kul.

Hennes pojkvän är även med i paraden med Star Wars karaktärer. Han var en av imperiesoldaterna tillsammans med Darth Vader och Obiwan Kenobi i fulla dräkter. Det fanns ett fint antal olika versioner av soldatuniformer och till och med en stor Wookie. Man kan ju undra vad det kostar att göra dessa fantastiska kostymer. Enligt information kostar en dräkt tiotusentals kronor då en del även inkluderar airkondition. Det är nog en bra detalj då det kan bli ganska varmt att bära såna kostymer.

Det varierar ju vilka gäster som kan komma men det är ofta minst nån riktig filmstjärna.
I år kom flera kända ansikten som från klassiska filmer som Star Wars och Alien och även några riktiga skådespelare från populära TV-serier som ”allo allo ” och StarGate SG1 var på plats.

Från den klassiska komediserien ”Allo allo ’emliga armén” från mitten av 80-talet kom både Herr Flick och Helga i full uniform.

Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion.

Richard Gibsson eller Herr Otto Flick tog sig tid efter autografsignering och fotografering att svara på några frågor.
När vi frågade honom hur han tyckte om evenemanget var han jättenöjd. – De tar verkligen hand om oss här på mässan och det nya hotellet bredvid är jättefint. Verkligen snyggt och fantastiskt bra service.
Har du varit här i Sverige mycket tidigare? -Jo jag studerade lite grann efter gymnasiet. Sen har jag även varit här och spelat violin i en orkester.
Så det är du som spelar fiol på riktigt i serien? -Ja ,fast jag fick spela uselt för att det skulle bli roligt.
Vad gör du när du inte spelar TV-serier? – Nu har jag spelat i en teateruppsättning som turnera runt i England. Den heter ”Death by fatal murder” och är en komedi trots namnet.
Det har blivit både TV och film genom åren. En av hans filmer heter ”Legend of StPatrick.
– Jag bor i Dublin med min irländska hustru, men jobbar ofta i London med olika teaterföreställningar.
Vad ska du göra härnäst? -Det vet jag inte ännu, men efter jul kanske det blir klart om jag ska vara med i en ny teater föreställning.

Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion.

Vi lyckades även få en lite intervju med Kim Hartman som spelar Helga i Allo allo.
Hur känns det att vara på ett sånt här event? -Jättetrevligt, allt är så fint organiserat och det är så roligt att se och träffa alla människor. – Det är så kul att se vilka kostymer och utstyrslar många har klätt upp sig i.
Vad gör du nuförtiden? – Jag spelar i Tv-serier och gör teateruppsättningar i West End i London. Ibland kan jag göra lite röstpåläggning till tecknade film eller annat. Jag gör det mesta möjliga som erbjuds.
Det är inget som visats i Svensk TV? – Tyvärr så har ni inte fått se så mycket av mina TV-serier då de bara visats i England.
Kanske kommer bli någonting i framtiden för Sverige? – Ja det skulle ju vara jätteroligt att kunna göra nånting i Sverige.
Vad gör du framöver? – Nu kommer jag spela teater i West end .

Under mässan kan man hitta replikor av filmprylar och många olika planscher ,T-shirts och signerade fotografier. Filmer finns i mängder och dataspel likaså. Många av de senaste årens spel och filmer baseras ju på serietidningar vilket också finns att botanisera bland.

Det visas lite reklam för en kommande scifi fan film som blir en crossover mellan Star Wars och Star Trek kallad ”Gatekeeper”. Produktionen kommer göras under 5 år för att folk från 48 länder ska kunna delta och tiden måste synkroniseras mellan inspelningar som kommer ske i Sverige bland annat! Möjlighet fanns också att intresseanmäla sig som statist dock inte till speciella roller.