Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

SOS Alarm: Kommentar till Stockholms Tingsrätts dom i fallet med 23-åringen

Foto: Wikimedia

I dag har Stockholms Tingsrätt meddelat att den åtalade sjuksköterskan har friats i fallet med 23-åringen.

-Vi vill inte kommentera domen innan den har vunnit laga kraft. Det är en unik och tragisk händelse där rättsprocessen behöver gå sin gilla gång. Ansvarsfrågan inom vård- och larmkedjan är stor, svår och oerhört viktig, säger Johan Hedensiö, vd, SOS Alarm.

I samband med Socialstyrelsens granskning av SOS Alarms Lex Maria-anmälan kring fallet med 23-åringen påtalades brister i SOS Alarms sätt att arbeta.

–          Det bra att vi granskas. Vi arbetar aktivt tillsammans med Socialstyrelsen för att förstärka och förbättra vår verksamhet. Det är oerhört viktigt att allmänheten har förtroende för nödnumret 112, säger Johan Hedensiö.

Några av de åtgärder som vidtagits utifrån SOS Alarms lärdomar i fallet med 23-åringen är:

  • Översyn av rekryteringsprocessen pågår med tydligare fokus på empatisk förmåga, lyhördhet och etiska förhållningssätt.
  • Egenkontrollen har utökats ytterligare genom fler stickprov och samtalsuppföljningar där våra insatser utvärderas.
  • Patientsäkerhetsenheten har förstärkts och har ett tydligare fokus på att utreda avvikelser i syfte att kontinuerligt förbättra verksamheten och säkerställa att vi gör allt som står i vår makt för att bidra till ett tryggare samhälle.

Inför Lex Maria-anmälan gjordes en intern utredning som slog fast att sjuksköterskan inte är lämplig att arbeta inom SOS Alarm. Sjuksköterskan varslades om avsked och Tingsrättens dom påverkar inte detta beslut.

Källa: SOS Alarm