Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Röda Korset: Attacker mot sjukvård i krig måste upphöra!

Våld mot sjukvårdspersonal, patienter och medicinsk infrastruktur hindrar miljontals människor från att få livsviktig hjälp.

Det framgår av en rapport från Internationella rödakorskommittén (ICRC) som analyserat 655 attacker mot sjukvårdare och sjukhus, däribland direkta angrepp, förhindrande av tillträde till behövande, allmän osäkerhet, arresteringar, plundring och kidnappning i 16 olika konflikts- och våldssituationer.

– Vi kan inte acceptera att patienter skjuts i sina sängar eller arresteras på sjukhus, att läkare försvinner, ambulanser beskjuts på väg till sjukhuset eller att barn dör på grund av att vaccinationskampanjer inte längre kan fortsätta. Rätten till tillgång till sjukvård i krig och konflikt är en fråga om liv och död, säger Eva von Oelreich, ordförande i Svenska Röda Korset.

Rapporten ”Health care in danger: making the case” innehåller många exempel. När en bombattack dödade över ett dussin somaliska läkarstuderande på deras examensceremoni 2009 omkom inte bara en av få utbildade grupper; det betydde också att tiotusentals mediciniska undersökningar aldrig kommer att äga rum på grund av den här attacken.

Rapporten visar med tydlighet att i dagens väpnade konflikter och våldssituationer dör människor i stor omfattning, inte på grund av att de fallit offer för bomber eller beskjutning utan därför att ambulansen inte kom i tid, sjukvårdspersonalen förhindrades att göra sitt arbete, sjukhus och patienter var direkta måltavlor eller helt enkelt för att situationen var för riskfylld för att effektiv sjukvård skulle kunna bedrivas.

– Det är ett omfattande och komplext problem. Just därför måste alla berörda involveras. Efter att ha antagit en resolution om respekt och skydd för sjukvård i väpnad konflikt och andra våldssituationer på Internationella rödakors- och rödahalvmånekonferensen i Genève den 1 december avser nu 194 stater och Internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsen att på allvar ta sig an ett av våra största men ouppmärksammade humanitära problem, säger Eva von Oelreich.

I en fyra-årig process kommer ICRC att föra samman sjukvårdspersonal, militär, representanter för staterna, beslutsfattare och humanitära aktörer för att identifiera nödvändiga åtgärder för stoppa våldet mot sjukvården. Det handlar inte om att bygga ut den internationella humanitära rätten utan snarare om att öka medvetenheten om problemet, påvisa attacker, bedriva samhällspåverkan, utbildning och säkerställa rättsliga påföljder samt hitta praktiska lösningar.

Källa: Röda Korset.