Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Bland Mastiff och Chihuahua

Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion.

Den här helgen är det stor hundutställning i Älvsjö med 300 raser representerade och massor med allehanda produkter för både hunden och ägarna.

Den här helgen är det, förutom Nobelpris-utdelning, stor hundutställning på Stockholmsmässan i Älvsjö. Där finns allt för hunden, och även en del för husse och matte och deras valpar, ursäkta, barn. Nu på lördagen var det också flera prisutdelningar, både för årets polishund och i dressyr. Priset Årets polishund gick till schäfertiken Doris och hennes förare Hans Johansson för en lång rad framgångsrika ingripanden av skiftande karaktär. Priset var ett resestipendium på 15 000 kronor för föraren och ett stort ben för Doris, som hon genast började tugga på. Nästa pris kan man väl säga var väldigt snarlikt. Det var priset Årets narkotikasökhund. Men hunden var definitivt inte snarlik. Det priset gick till en cockerspaniel vid namn Murphy med föraren Tomas Hallkvist. De fick samma pris som Årets polishund. Murphy är en av 54 narkotikasökhundar. Under det senaste året har hon bland annat nosat upp 200 kilo cannabis och flera kilo amfetamin.

Årets Bragdhund schäfertiken Bibban i mitten. Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion.

Men Årets bragdhund måste ändå anses som den största hjälten. Årets polishund och narkotikasökhund har ju visserligen gjort ett riktigt bra jobb, men de är trots allt tränade för det. Årets bragdhund schäfertiken Bibban släpade ut sin husse Göran Eriksson ur ett brinnande hus mitt i natten. Priset bestod bland annat av 20 000 kronor att skänka till valfri välgörenhet, som han valde att skänka till Agrias forskningsfond.

På hela utställningen finns närmare 300 raser representerade. De flesta av dem var med på rasparaden på lördagen. Rasparaden var även en kombinerad maskerad, man fick pris för bästa dräkt. Det skulle vara en dräkt som anknöt till rasen. Matten till afghan-hunden bar en elegant orientalisk dräkt. En annan hundägare bar krokodildräkt. Rasen som hennes hund representerade har en historia som lockbete för krokodiler, locka bort dem från vattenhålen så att boskapen kunde dricka i lugn och ro.

Förutom hundar fanns det alltså en hel del hundprodukter och produkter för husse och matte. För de sistnämnda fanns det jackor och stövlar och andra praktiska saker, men man kunde också få ett foto eller en tavla på sin älskling. För mindre angenäma tillfällen så fanns djursjukvården där och marknadsförde sig. Den största produkten var hundmat och tuggben, och liknande produkter. Bland annat så kunde man köpa hundpizza. Hos Icas bokförlag hade de ett 70-tal böcker om hundar. Det sägs att hunden är människans bästa vän, och med tanke på antalet produkter hunden genererar så kan det definitivt stämma.