Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Tidiga insatser för sjukskrivna

Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan utvecklar ett samarbete med tidiga och gemensamma insatser. Målgruppen är personer som har behov av samordnade insatser för att kunna återgå till arbete.

Samarbetet avser personer som antingen har nedsatt arbetsförmåga på grund av medicinska skäl eller riskerar en sådan nedsättning och som har behov av samordnade insatser för att kunna återgå till arbete.

–         Syftet är att utnyttja båda myndigheternas kompetens i ett tidigt skede. Det handlar alltså om att kunna erbjuda personerna parallella insatser och övergångar mellan myndigheterna eller andra aktörer såsom sjukvården, säger Henrietta Stein, avdelningschef på Arbetsförmedlingen.

I den överenskommelse som Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan har träffat inleds samarbetet av en gemensam kartläggning som ska resultera i en planering utifrån personens fortsatta behov och stöd. Kartläggningen ska alltså klargöra deltagarens förutsättningar för arbete och behov av rehabilitering. Den kan vidare leda till arbetsförberedande eller arbetslivsinriktade insatser.

–         Målet är att göra insatser tidigare. Redan före den nittionde dagen ska en gemensam kartläggning kunna påbörjas för dem som har en anställning, berättar Birgitta Målsäter, försäkringsdirektör på Försäkringskassan.

För arbetssökande ska en liknande utredning ske redan innan 60 dagar har passerat efter att sjukanmälan gjordes. Detta innebär inte att alla dessa personer blir aktuella för rehabiliteringsinsatser i samverkan, alltså att personen behöver insatser parallellt både från Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Enligt preliminära siffror beräknas omkring 40 000 personer vara aktuella för gemensam kartläggning 2012.

Källa: Arbetsförmedlingen