Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ingen otillåten GMO i ris, sport- och bantningsprodukter

Risterasser i Indonesien Foto: Wikimedia

Livsmedelsverket har tillsammans med sex kommuner kontrollerat om det finns genetiskt modifierade organismer, GMO, i några livsmedelsgrupper. Risprodukter från Kina och sport- och bantningsprodukter bland annat från USA undersöktes. Bara godkända GMO hittades i produkterna.

Livsmedelsverket kontrollerar varje år GMO i livsmedel. I år analyserades 13 soja- och tre risprodukter. Resultatet visar att det finns små mängder av genetiskt modifierad soja i sojabaserade sport- och bantningsprodukter. I denna liksom i tidigare undersökningar förekommer GMO ofta i sojaprodukter eller sojaråvaror som kommer från USA.

I de kontrollerade risprodukterna från Kina fanns ingen GMO. I några av sport- och bantningsprodukterna, bland annat från USA, fanns spår av genetiskt modifierad soja. Den soja som hittades i undersökningen är riskbedömd och godkänd i EU.

– Företagen är skyldiga att ha rutiner för spårbarhet och märkning. Om ett livsmedel innehåller över 0,9 procent GMO måste det framgå av märkningen. Produkterna måste märkas på rätt sätt för att konsumenterna ska kunna göra ett val säger Zofia Kurowska.

Källa: Livsmedelsverket