Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Svensk forskare får 1,5 miljoner av Hjärt-Lungfonden:”Jag siktar på att skapa hjärtvävnad av stamceller”

Foto: Wikimedia

Emil Hansson, läkare och forskare vid Massachusetts General Hospital och Harvard Medical School, får 1,5 miljoner kronor av Hjärt-Lungfonden för att utveckla metoder och behandlingar som kan hjälpa människor som lider av hjärt-kärlsjukdom. Totalt delar Hjärt-Lungfonden i år ut 165 miljoner kronor till forskare över hela landet. Emil Hansson kommer att bedriva forskningen i Sverige.

Hjärt-Lungfonden kan tack vare givare i hela Sverige nu dela ut 165 miljoner kronor till landets ledande hjärt-, kärl- och lungforskare. Pengarna går till forskning som ska rädda liv och ge bättre behandlingar för dem som drabbas av bland annat hjärtinfarkt, plötsligt hjärtstopp, hjärtsvikt, stroke och KOL.

Emil Hansson, läkare och forskare vid Massachusetts General Hospital och Harvard Medical School i USA, får 1,5 miljoner kronor av Hjärt-Lungfonden.

– Min forskning syftar till att försöka förstå hur hjärtat bildas från omogna stamceller under fosterutvecklingen och hur stamceller reagerar vid hjärtsjukdom i vuxen ålder. Resultaten kommer att bidra till vår kunskap om hur såväl medfödda hjärtmissbildningar som förvärvade hjärtsjukdomar uppkommer, och jag hoppas detta i förlängningen kommer patienter med hjärtsjukdom tillgodo i form av nya behandlingsmetoder. I framtiden kan det till och med bli möjligt att skapa ny hjärtvävnad av stamceller. Jag är väldigt glad och tacksam för det här stödet från Hjärt-Lungfonden, som ger mig möjlighet att flytta hem till Sverige för att forska vidare kring de här problemen, säger Emil Hansson.

Staffan Josephson, Hjärt-Lungfondens generalsekreterare, leder fondens arbete med att stödja forskningen:

– Tack vare Sveriges alla givare kan vi säkerställa att forskningen i hjärt-, kärl- och lungsjukdom fortsätter. Forskarna gör ett fantastiskt arbete med att utveckla metoder som behandlar dessa svåra sjukdomar och vårt uppdrag är att finansiera deras forskning.

Fakta: 165 miljoner till svensk hjärt- och lungforskning

• Hjärt-Lungfonden är den största enskilda finansiären av oberoende hjärt- och lungforskning i Sverige.

• I år delar Hjärt-Lungfonden ut 165 miljoner kronor till forskning, en ökning med fem miljoner kronor jämfört med året innan.

• Hjärt-Lungfonden finansierar varje år cirka 200 löpande forskningsprojekt vid sjukhus och universitet runt om i landet.

• Under år 2011 har forskare ansökt om mer än 1 miljard kronor i forskningsstöd hos Hjärt-Lungfonden, som kunde bevilja 16 procent av den summan.

• Hjärt-Lungfondens mål för forskningen är bland annat att halvera dödstalen i hjärtinfarkt inom tio år.

Källa: Hjärt-Lungfonden

Hjärt-Lungfonden bildades 1904 i kampen mot tuberkulos (tbc). I dag är fondens mål att besegra både hjärt- och lungsjukdomarna. Hjärt-Lungfonden samlar in och fördelar pengar till forskning samt informerar om hjärt- och lungsjukdom. Fonden har inga statliga bidrag och verksamheten är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Hjärt-Lungfonden har insamlingskonton pg 90 91 92-7 och bg 909-1927. www.hjart-lungfonden.se