Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

AstraZeneca omorganiserar forskningen inom neurovetenskap – avvecklar forskningsenheten i Södertälje

AstraZeneca har beslutat införa en virtuell organisation för forskning inom neurovetenskap, och kommer därför att avveckla forskningsenheten i Södertälje

Inom läkemedelsindustrin har neurovetenskap stått i fokus när det gäller att förändra sättet att forska och utveckla nya läkemedel. Medan behovet av bättre läkemedel är stort har de framsteg läkemedelsbranschen kunnat visa på området varit få under de senaste åren – detta trots avsevärda investeringar inom terapiområdet. AstraZeneca bedömer att den största möjligheten att nå framgång här är genom att kombinera intern expertis med innovativ extern forskning.

Därför kommer AstraZeneca att skapa en mindre ”virtuell” forskningsgrupp inom neurovetenskap, bestående av 40-50 forskare. Dessa kommer att samordna och styra grundforskning och utveckling i ett nätverk bestående av några av världens mest innovativa aktörer inom akademi och industri. Gruppen kommer att finnas i de neurovetenskapliga naven i Boston i USA och Cambridge i Storbritannien, och arbeta nära med innovativa partners som Karolinska Institutet i Stockholm.

”Beslutet att avveckla forskningsenheten i Södertälje är ett tungt besked att ge våra medarbetare, men det är nödvändigt för att skapa ett långsiktigt konkurrenskraftigt forskningsföretag som kan ta fram nya läkemedel till patienter. Vi kommer nu att lägga stor kraft på att hjälpa de medarbetare som berörs, säger Martin Mackay, global forskningschef, AstraZeneca.

Omkring 1 100-1 200 tjänster inom AstraZenecas svenska forskningsorganisation berörs, varav merparten i Södertälje. Därutöver berörs också en rad stödfunktioner.

Södertälje kommer även fortsättningsvis att vara en central del av AstraZeneca, här finns koncernens största tillverkningsenhet och det nordiska marknadsbolagets huvudkontor. Mölndal förblir ett viktigt forskningscentrum i koncernen.