Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Rysk filmfestival i Stockholm och Uppsala 22 mars – 1 april 2012

Foto: Wikimedia

I Ryssland produceras mängder av filmer, varav endast en bråkdel kommer till de svenska biograferna och tv-kanalerna. Det vill arrangörerna av filmfestivalen KinoRurik råda bot på, genom att visa ett urval aktuella ryska filmer för publiken i Uppsala och Stockholm. Under perioden 22 mars – 1 april visas ungefär ett dussin filmer, varav de allra flesta har sin Skandinavienpremiär på festivalen. Filmerna är textade på engelska eller svenska – för att även icke-rysktalande ska kunna ta till sig innehållet.

Festivalen har, sedan starten 1999, så gott som varje år fått besök av gäster från den ryska filmbranschen: regissörer, skådespelare, producenter eller filmkritiker. Till årets festival räknar arrangörerna med att få besök av producenten Igor Misjkin som producerat den prisade filmen ”Silent Souls”, som också blir årets invigningsfilm. Regissören Sergej Solovjov kommer för att presentera sin filmatisering av Leo Tolstojs klassiska kärleksdrama ”Anna Karenina”. Den största publikmagneten väntas dock bli Aleksej Vorobjov, en av huvudskådespelarna i avslutningsfilmen ”Suicides”, som namnet till trots är en livsbejakande komedi. Aleksej är också sångare, och tävlade för Ryssland i Eurovision Song Contest 2011.

– Våra ryska gäster brukar uppskatta mötet med den svenska publiken, samt med den ryska publiken i Sverige. Men ibland verkar det som om de tycker att det häftigaste på hela resan är att få sitta i den stol på Slottsbiografen som är märkt ”Ingmar Bergman”. Vi är glada att vi kan erbjuda dem det mervärdet, säger Andrej Lakstigal, ordförande i den ideella förening som arrangerar festivalen.

Årets program innebär en storsatsning på filmer av lovande debuterande ryska regissörer. Ett annat tema är ”Litterära pärlor i rysk film”. Förutom att visa filmer från Ryssland, vill KinoRurik också vara ett forum för filmer om Ryssland. I år visas två dokumentärer av den ryska filmmakaren Valentina Svensson, bosatt i Sverige. Den ena har den ironiska titeln ”Farliga ryska kvinnor” som anspelar på uppfattningen att ryska kvinnor kommer hit för att sko sig ekonomiskt på sina svenska män. Förutom filmvisningar innehåller festivalprogrammet även bland annat konstutställningar och andra kringaktiviteter.

Festivalen invigs lördag den 24 mars på Slottsbiografen i Uppsala och avslutas helgen efter på Filmhuset i Stockholm lördag den 31 mars, men visningarna startar redan torsdag den 22 mars och sista visningen är söndag den 1 april.

Under festivalen får besökarna vara med och ge betyg på filmerna och publikens favoritfilm får priset ”Publikens Rurik”. Rurik var en vikingahövding som enligt sägnen reste österut och blev härskare i det forntida Ryssland. Genom att skicka vinnarstatyetten tillbaka till en rysk filmmakare hoppas arrangörerna att bidra till fortsatta goda kulturrelationer mellan Sverige och Ryssland.

Källa: Sällskapet Ryska Huset