Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Råd att frysa odlad lax före gravning tas bort

Foto: Wikimedia

Risken att odlad lax ska innehålla parasiter är ytterst liten. Det visar en riskvärdering som EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, Efsa, har gjort. Livsmedelsverket tar därför bort rådet att frysa odlad lax innan den äts rå eller gravas.

– Lax är nyttig mat och därför är det bra att det nu blir enklare för folk som vill grava lax själva till påskbordet, säger Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Det är vanligt att vild fisk bär på parasiter som kan orsaka besvär hos människor. Hur stor risken är beror på var den är fångad. Odlad fisk kan bli infekterad med parasiter på två sätt – om den utfordras med obehandlad fisk eller om odlingen baseras på ung vild fisk som fångats och sedan föds upp. Efsa bedömer att sannolikheten att odlad lax, Salmo salar, ska vara infekterad med parasiter är ytterst liten, eftersom laxodling inte baseras på vild fisk och fisken odlas i flytande kassar eller tankar på land och föds upp på pellets. Data visar också att det är oerhört sällsynt att odlad lax bär på parasiter.

– Däremot kan annan odlad fisk och vild fisk innehålla parasiter. Därför gäller fortfarande rådet att frysa sådan fisk innan den äts rå eller gravas, säger Mats Lindblad.

Parasiter dör om fisken hettas upp till 60 °C i minst en minut eller om man fryser den i minus 18 °C i tre dygn.

När det gäller fisk som säljs för att ätas rå eller nästan rå finns särskilda regler. Den måste antingen frysas eller ha odlats på ett sådant sätt att livsmedelsföretaget kan visa att den är säker med tanke på parasiter. Risken för att man ska drabbas av parasiter från fisk när man till exempel äter sushi på restaurang eller gravad fisk som man köpt i affär är därför ytterst liten.

– Trots att det är vanligt med parasiter i vild fisk rapporteras det ytterst få fall av infektioner med parasiter i Sverige. Det tyder på livsmedelsföretagen tar sitt ansvar och att konsumenter känner till våra råd och följer dem, säger Mats Lindblad.

 

Fakta parasiter

Spiralmask och torskmask är vanlig i vild fisk från salta vatten, till exempel längs västkusten, och fisk från södra delen av egentliga Östersjön. Parasiterna kan orsaka illamående och ibland också kräkningar eller magsmärtor. Symtomen uppträder några timmar efter att man ätit en levande larv och försvinner vanligtvis inom två veckor.

 

Fiskbinnikemask är vanlig i vild fisk från insjöar, vattendrag och Bottniska viken. Om man smittas får man i regel inga symtom alls. Enstaka personer kan få vitamin B12-brist eftersom den vuxna masken förbrukar detta vitamin. Ökad eller minskad aptit, buksmärtor eller blodbrist kan också förekomma.

 

 

Källa: Livsmedelsverket