Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Dubbelt historisk dag för Saab

Foto: Wikimedia

Igår– den 2 april – var en dubbelt historisk dag för försvars- och säkerhetsföretaget Saab. Det var 75 år sedan bolaget bildades. Samtidigt deltar Gripenplan från fyra olika länder i militärövningen Lion Effort som just nu pågår i Sverige.

Saab bildades den 2 april 1937 mot bakgrund av att Europa stod inför en stor konflikt. Riksdagen beslutade att Sverige skulle ha egen förmåga att producera stridsflygplan. Sedan dess har Saab varit en nyckelspelare i att bygga ett innovationsstarkt svenskt näringsliv.

– Under de senaste 75 åren har flyg haft en betydande roll i vår verksamhet och fram till idag har Saab producerat fler än 4 000 flygplan. Nu använder vi vår långa erfarenhet av flygteknik i världsklass och högteknologisk ingenjörskonst för att bli en global aktör på försvars- och säkerhetsmarknaden, säger Saabs vd Håkan Buskhe.

Samtidigt som Saab firar 75-årsjubileum pågår övningen Lion Effort 2012. Cirka 30 stycken Gripenplan från svenska, ungerska, tjeckiska och sydafrikanska flygvapnen samt observatörer från det thailändska flygvapnet har för övningen samlats i Ronneby/Karlskrona. Att alla fem Gripen-nationer deltar gör Lion Effort 2012 till den hitintills största Gripen-övningen.

– Familjen med Gripen-användare är stor och blir större, något som skapar fördelar för användarna såväl operativt som ekonomiskt. Lion Effort visar hur Gripen-operatörer från olika nationer kan samverka, öva och lära av varandras erfarenheter, säger Håkan Buskhe.

Saab har i dag har egen verksamhet i 32 länder på alla kontinenter och med nästan 14 000 anställda runt om i världen. Nyckeln till framgången har varit förmågan att förutse förändringar och snabba anpassningar samt stora investeringar i forskning och utveckling.

Källa: Saab