Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Avtal klara för kooperativa butiker och lager

På tisdagen kom Handelsanställdas förbund och arbetsgivarföreningen KFO överens om nya avtal för kooperativa butiker, stormarknader och lager. Avtalen löper på 12 månader och följer huvudsakligen de som redan tecknats med Svensk Handel.

– Vi har fått till lika bra avtal som på den privata sidan och det är vi nöjda med. De innehåller en jämställdhetssatsning där lönerna höjs lite extra på områden med många lågavlönade kvinnor, vilket är en viktig fråga för Handels, säger Susanna Gideonsson, Handels första vice ordförande.

– Vi har också drivit igenom en begränsning av möjligheten att missbruka visstidsanställningar, som är ännu starkare än den som förhandlades fram med Svensk Handel. Vi har hittat former för att få ordning och reda vid anlitande av bemanningsföretag och vi är överens om att antalet heltidstjänster måste öka för att utveckla branschen. Dessutom har vi fått igenom en förbättring när det gäller uppsägningsreglerna för den som varit anställd länge i företaget. Allt detta är viktiga steg för att öka tryggheten för våra medlemmar, säger Susanna Gideonsson.

Avtalen omfattar drygt 15.300 anställda på kooperativa butiker, stormarknader och lager.

Källa: Handels.