Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Tullverkets ”att-göra-lista” inför utlandssemestern

Guilin, Kina Foto: Wikimedia

Skaffa solhattar till barnen. Växla pengar. Glöm inte adaptern! Med sommaren i antågande är det många svenskar som nu skriver ”att-göra-listor” inför utlandssemestern. Här är ytterligare några saker att lägga på listan för att undvika bekymmer på resan.

De som reser med sina husdjur måste tänka på att till exempel hunden eller katten också ska ha pass, även om resan går inom EU. Där ska det bland annat framgår att djuret är vaccinerat mot rabies. Utan pass kan husdjuret bli nekat att komma in i landet, och det gäller även till Sverige på hemresan. Läs mer på Jordbruksverkets webbplats.

Regler gällande införsel av läkemedel skiljer sig åt mellan olika länder. Detta gäller även länder inom EU. Den som ska ta med sig läkemedel på resan och är osäker på vad som gäller kan kontakta ambassaden för landet dit resan går före avresan. Går resan till ett land som omfattas av Schengenavtalet (numera samtliga EU-länder samt Island, Norge och Schweiz) och resenären behöver ta med sig ett narkotikaklassat läkemedel ska han eller hon också ha med sig ett så kallat Schengenintyg, som kan fås utfärdat på ett apotek.

En resenären som har med sig läkemedel tillbaka till Sverige vid hemresan ska alltid kunna styrka att han eller hon har fått läkemedlen på ett lagligt sätt för att behandla en sjukdom eller ett besvär som resenären har. Detta kan för receptbelagda läkemedel visas till exempel genom att läkemedlet är försett med en apoteksetikett med namn, ett recept eller ett läkarintyg. Det är också viktigt att ha i åtanke att många köper kosttillskott och bantningsmedel utomlands som ibland klassas som läkemedel i Sverige. Läs mer på Läkemedelsverkets webbplats.

Undvik att köpa piratkopierade varor. Det finns flera goda skäl att inte falla för frestelsen bara för att det är billigt. Det går inte att veta vad piratkopierade varor innehåller eller vem som tillverkat dem. Till exempel så kan leksaker eller smink innehålla giftiga ämnen. Dessutom finns det risk för att köparen indirekt stödjer grov organiserad brottslighet, som tjänar mycket pengar på piratkopior. Läs mer på Tullverkets webbplats.

Resenärer måste också vara uppmärksamma på produkter som är tillverkade av djur när de handlar souvenirer utomlands. På många  populära turistmål säljs exotiska souvenirer som till exempel uppstoppade djur och produkter som är tillverkade av delar från hotade växter eller djur. Det finns också kosttillskott och bantningsmedel med samma typ av ingredienser. Genom att inte köpa sådana produkter ges de hotade arterna en större chans att överleva.
Illegal handel och smuggling av utrotningshotade djur och växter kan dessutom ge fängelsestraff i upp till fyra respektive sex år. Läs mer om så kallade CITES-produkter på Jordbruksverkets webbplats.

Överhuvudtaget ska de som reser vara uppmärksamma på hur mycket saker de köper utomlands. Vid resor från ett land utanför EU får resenärer ta med sig varor till ett värde av sammanlagt 4300 kronor om resan in i Sverige sker med kommersiellt flyg eller båt utan att betala tull och moms. Sker på annat sätt än i kommersiell flyg- eller fartygstrafik, till exempel i bil över landsgränsen från Norge är motsvarande summa 3000 kronor. När en resenär tar med sig varor utöver respektive belopp så räknas det som en import och moms samt eventuellt tull ska betalas på de varor som överstiger beloppet.

Den som för in alkohol och cigaretter från ett annat EU-land får endast ta med sig varor för eget behov. Vid resa från ett land utanför EU finns en ranson att hålla sig inom. Det den som reser har med sig därutöver får han eller hon betala tull och moms för. På Tullverkets webbplats finns ransonen och mer information.

Källa: Tullverket