Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vänsterpartiet KU-anmäler Peter Norman

Efter DN:s granskning av AP-fonderna väljer nu Vänsterpartiet att KU-anmäla finansmarknadsminister Peter Norman för bristande uppföljning av myndigheten. DN:s granskning visar bland annat att 85 av 260 personer tjänar mer än 100 000 kr och att Tredje AP-fondens vd Kerstin Hessius åkte med de anställda på en resa till Island som landade på 650 000 kr.

– Finansmarknadsministern själv har varit VD på 7:e AP-fonden och verkar också ha deltagit på en del av dessa tillställningar. Det är därför anmärkningsvärt att han nu går ut och skyller händelserna på myndigheterna, trots att det är ministern själv som har ett uppföljningsansvar, säger Ulla Andersson ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet.
I AP-fondernas placeringsreglemente står uttalat att etik ska beaktas i placeringarna. AP-fonderna behöver stort förtroende i sitt arbete med att placera människors pensionspengar om systemet ska fungera. Därför måste också AP-fonderna själva arbeta på ett sätt som kan inge förtroende.
– Det verkar ha varit våra pensionspengar som har bekostat bjudresor, tjänstebilar och fester för personalen. Nu vill vi se en tydlig redogörelse för vad som har hänt och hur regeringen ska agera för att ändring ska komma till stånd, avslutar Andersson.

Källa: Vänsterpartiet.