Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

SM-skytte med olympisk guldkant i Ystad 23-29 juli

Foto: Håkan_Andersson / Ystads Kommun.

Sveriges gevärsskytteelit kommer under 11 dagar, 19-29 juli, till Skåne för att tävla om SM-titlarna 2012. Totalt kommer det att göras ca 1 000 individuella starter i en mängd olika klasser och discipliner. Förberedelsearbetet för tävlingarna har pågått sedan tidigt i höstas. För att klara av arbetet med alla tävlingar har en rad Skånska föreningar samverkat i planeringsarbetet.

”Skånsk skyttesommar 2012”
Tävlandet börjar torsdagen den 19 juli med en Inbjudningstävling på 50 m i Bjärsjölagård på Öved Östrabys nya moderna anläggning. Tävlingen har lockat såväl ungdomar, elitskyttar och veteraner.

Fredagen den 20 juli bjuder Skurups skytteförening in till 120-årsjubileumstävling på 300m på sin skjutbana i Sandåkra. Kanske står hemmaklubbens Jane Jönsson som segrare denna dag? Konkurrens saknas dock inte, bl a från EM och VM meriterade Stefan Alesved, Karlstad-Ulvsby.

Helgen den 21-22 juli flyttar tävlandet till Landskrona där den traditionstyngda och prestigefyllda tävlingen om Margarethakedjan ska avgöras. Tävlingen avgörs i år för 102:a året. Det tävlas parallellt om Margarethakedjor även i Danmark och Norge.

SM 50 m Gevär i Ystad 23-29 juli med olympier – total 700 deltagare
Från och med måndagen den 23 juli tar Ystad över som huvudort fram till avslutningsdagen den 29 juli. Under dessa sju dagar kommer det att totalt koras 14 individuella svenska mästare och fyra riksskyttemästare! Till detta kommer lag-SM för föreningar och distrikt.

Till tävlingarna kommer en mängd landslagsmeriterade skyttar. Mest känd är flerfaldige
Paralympics-guldmedaljören och Bragdguldsvinnaren Jonas Jacobsson som kommer att tävla under lördagen den 28:e och söndagen den 29:e. Gevärsskyttet har inte någon skytt i OS i London – men på Paralympics är det fyra skyttar som kommer att starta i London. Samtliga dessa kommer till start i Ystad – och planerar även att stanna kvar i Ystad på träningscamp några dagar efter söndagen som en sista förberedelse innan avresan till London.

Söndagens 60 skott liggandetävling för herrar får ytterligare ”OS-doft” genom att två av världens absolut bästa liggandeskyttar från USA kommer att delta – som en sista finputsning inför deras start i London! Största skånska hoppet här är Sam Andersson, Dagstorp, som under våren och försommaren noterat idel toppresultat såväl nationellt som internationellt.

Tävlingarna under måndag-onsdag innebär lite kortare skjuttider och färre antal skott. Av tradition brukar Skåneskyttarna hålla sig väl framme i dessa discipliner. Korthåll liggande som avgörs under tisdagen den 24 juli vanns 2011 av Henrik Bengtsson, Svedala-Börringe. Henrik tillhör även i år en av favoriterna. Han verkar dessutom trivas väl på Ystadbanan där han vann landskampen mot Danmark 2011. Liggandetävlingen är den dag som samlat flest individuella starter under veckan – 220 st.

I föreningslagtävlingarna ser det ut att kunna bli många skånska topplaceringar – lag som Dagstorp, Falsterbo-Vellinge, Svedala och Furulund ser mycket starka ut.

Torsdagen den 26:e och fredagen den 27:e är det JSM för herr- och damjuniorer – intressant att följa de kommande toppskyttarna. Även här finns det stora skånska förhoppningar – främst kanske i form av herrjuniorerna Marcus Madsen, Vellinge och Henrik Wilander, Össjö samt damjunioren Jenny Andersson från Bromölla. Dessa tre är just i dagarna iväg och representerar Sverige på Junior EM i Italienska Bologna.

Värdar för tävlingarna i Ystad, är Ystads Skyttegille.

Källa: Ystads Kommun.