Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kulturministern kallar till möte om förvaltning av Sveriges världsarv

Foto: Wikimedia

Med anledning av diskussionen kring förvaltningen av Visby ringmur kallar kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth till ett möte med Riksantikvarieämbetet i höst för att få information om statusen på Sveriges samtliga världsarv.

Merparten av Visby ringmur ägs av Region Gotland. Vård och skötsel utförs av Gotlands museum på uppdrag av Riksantikvarieämbetet som förvaltar ringmuren.

– Visby ringmur är av stor vikt för det svenska kulturarvet. Jag delar därför mångas oro för murens tillstånd. Visby ringmur är därtill ett av Sveriges 15 världsarv och för att få en rapport om förvaltning och underhållsbehov av dessa kommer jag i höst att kalla in representanter för bl.a. Riksantikvarieämbetet till ett möte, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

– Staten har förstås ett ansvar, men det är viktigt att flera parter, såväl offentliga som privata, är engagerade i och delar ansvaret för vårt kulturarv. Därför tycker jag att kampanjen ”Rädda ringmuren” är ett mycket bra initiativ, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Mer om de svenska världsarven finns att läsa på Riksantikvarieämbetets webbplats: www.raa.se

Källa: Kulturdepartementet