Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Regnig sommar försvårar skogsbränningar

Foto: Wikimedia

Den ovanligt blöta sommaren har ställt till det för skogsbolagens skogsbränningar. I mellersta och norra Sverige har Sveaskog fått ställa in skogsbränningar på drygt 500 hektar. Skogsbränningar gynnar den biologiska mångfalden och flera regniga somrar på raken kan få konsekvenser för en del växt- och djurarter.

– Vi hade planerat tre bränningar under sommaren på sammanlagt 400-500 hektar. Men hittills har vi inte kunnat bränna en enda gång, det har varit alldeles för blött. Även ifjol fick vi ställa in skogsbränningar, berättar Rune Andersson, naturvårdsspecialist på Sveaskog i MO Mitt.

Sveaskog är ett av de skogsbolag som årligen genomför en rad planerade skogsbränningar runt om i landet. Syftet är att bibehålla det naturliga ekosystemet i skogarna. Många djur- och växtarter är beroende av den miljö som uppstår efter en skogsbrand.

Men för att en bränning ska kunna genomföras krävs torrt underlag under en längre period och med årets stora regnmängder har denna naturvårdsåtgärd fått många problem. I mellersta och norra Sverige har Sveaskog fått ställa in samtliga bränningar. Bara i södra Sverige har vädret medgett skogsbränning.

– Vi kunde börja bränna redan i maj och har hittills klarat av tre områden om ungefär 35 hektar. I vårt marknadsområde ser vi ut att nå våra mål, säger Gisela Björse, naturvårdsspecialist i MO Syd

De senaste somrarna har Sveaskog fått ställa in många planerade skogsbränningar med anledning av vädret och återkommande regniga somrar kan på sikt få negativa effekter för en del djur- och växtarter.

– Problemet är när det går för lång tid sedan det senast brann i ett område. Då lever de här arterna på övertid och riskerar att försvinna helt om de inte mycket snart får tillgång till de miljöer som branden ger. Därför är varje genomförd naturvårdsbränning ett framsteg för naturvården, säger Gisela Björse.

Källa: Sveaskog