Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Glesbygdsapoteken får särskilt anslag från regeringen

I regeringens budgetproposition för 2013 avsätts 20 miljoner kronor som ett extra anslag till glesbygdsapotek. Kronans Droghandel är den aktör som har flest glesbygdsapotek, 33 stycken.

– Det är mycket positivt att regeringen nu anslår extra medel så att glesbygdsapotek med låg lönsamhet kan drivas vidare. Som apoteksaktör vill vi självklart driva så många apotek som möjligt och vi är väl medvetna om behovet av apoteksservice i hela landet, säger Andreas Rosenlund informationsdirektör på Kronans Droghandel.

Kronans Droghandel har 33 apotek som är klassade som glesbygdsapotek. Fler av dem har god lönsamhet och ett bra kundunderlag med trogna kunder. Men det finns också ett flertal apotek som dras med svåra lönsamhetsproblem. Orsakerna till det kan vara flera, bland annat att vårdcentraler eller andra vårdinrättningar stängs eller att kundunderlaget är för litet.

– Apoteken har en viktig roll i samhället och är en del av vårdkedjan. Vi ansvarar för läkemedelsförsörjningen i hela landet och ser till att ge kvalificerad rådgivning och stöd till våra kunder både om läkemedel och annan egenvård. Vi vill driva så många apotek som möjligt, men samtidigt måste vi ha en god lönsamhet. Nu anslår regeringen ett särskilt anslag för att glesbygdsapoteken ska kunna drivas vidare och det är väldigt positivt. Anslaget kan på sikt behöva höjas, säger Andreas Rosenlund.

Former, villkor och detaljerna kring det särskilda anslaget är ännu så länge otydliga, men att det nu finns särskilt avsatta medel innebär ändå ett stort och viktigt steg för att glesbygdsapoteken ska kunna drivas vidare de kommande åren.

Källa: Kronans Droghandel.